Hlavní obsah

Koně z Bedřichova zdolali Sněžku

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětice koní obtěžkána jezdci v sedlech vystoupala v úterý dopoledne na 1 603 metry vysokou Sněžku. Oddíl se okamžitě stal turistickou atrakcí.

Koňská návštěvna nejvyšší české horyVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Kde se to tady vzalo,“ ptali se udivení Němci při pohledu na zástup koní. „Vylezlo to sem. Jde o speciální horské koně, něco jako kamzíci,“ odpovídali jezdci ze sedel.

Výstup ze Špindlerova Mlýna čtyři kobyly a jeden kůň z jizerskohorské farmy Dřevona z Bedřichova ve zdraví zdolali. „Cesta, dlouhá zhruba 12 kilometrů ze Špindlu, kam jsme koně dovezli auty, přes Výrovku a Luční boudu, proběhla bez problémů. Zeptali jsme se  Horské služby, kudy to je pro koně nejlepší,“ popsal šéf skupiny jezdců Martin Häckl.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Koňská výprava na Sněžce

Výstupu po koňských kopytech na nejvyšší českou horu předcházela důkladná příprava. „Možná to vypadá, že jsme se ráno probudili s tím, že vezmeme koně a vyjedeme na Sněžku. Ale trasu podobným terénem jsme před tím dva měsíce trénovali v Českém ráji,“ popsal Häckl.

Desetiletá kobylka anglického plnokrevníka v dostihovém důchodu, český teplokrevník nebo starokladrubský kůň nebyli prvními lichokopytníky, kteří zvládli výstup na Sněžku. „Onehdy sem vystoupali nějací huculové,“ upřesnil jeden z jezdců.

Návštěvní řád koňské návštěvníky nezakazuje

Problémy s ochranáři jezdcům z bedřichovské farmy Dřevona nehrozí. Možná, pokud by koně cestou spásali horskou květenu a devastovali místní jedinečnou arkto-alpinskou tundru.

„Pokud jsme dobře studovali návštěvní řád Krkonošského národního parku (KRNAP), tak o tom, že by koně na Sněžku nemohli, nebyla ani zmínka,“ míní jezdci. „Nemáme z toho žádnou radost, ale nejde o nic protizákonného. Tak jako si na Sněžku může každý vzít jakékoliv jiné zvíře, to samé platí o koních,“ potvrdil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Reklama

Výběr článků

Načítám