Hlavní obsah

Hotel, ze kterého by mohlo být 700 miliónů sněhových koulí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok vznikne z ničeho. Na podobě švédského ledového hotelu, který je jedním velkým uměleckým dílem, se podílejí domácí designéři i ti zahraniční. Směle popouštějí uzdu své fantazii, a tak i pravidelné návštěvníky hotel pokaždé překvapí novinkami.

BEZ KOMENTÁŘE: Ledový hotel ve Švédsku je pokaždé originálem

 
Článek

Icehotel v Jukkasjärvi ve Švédsku se otevře až 11. prosince, už teď ale jeho tvůrci prozradili, na co se potenciální hosté mohou těšit.

Hotel, postavený z 5000 tun přírodního ledu a sněhu z nedaleké řeky Torne, nabídne 55 pokojů, z toho 19 tematických.

Foto: Profimedia.cz

Vstupní brána Icehotelu z roku 2014

Jeden z apartmánů například ozdobí třímetrový ledový slon z dílny sochařky Anny Sofie Maagové, která byla autorkou jednorožce střežícího loni hlavní hotelovou halu. Kdo řeší problémy s usínáním, měl by se ubytovat v pokoji s ledovými ovečkami.

Hosté, kteří si spíš než na zvířata potrpí na precizní architektonický design, ocení pokoj podepřený spoustou vysokých pilířů a kleneb.

Hotel je na tomto místě každoročně budován už více než 20 let. Se svými návrhy na vzhled tematických pokojů se každoročně snaží uspět desítky designerů. Ti osvědčení spolupracují s Icehotelem dlouhodobě. Jejich práce však nikdy není monotónní. Naopak, hotel je pokaždé jiný, vždy originální.

Foto: Profimedia.cz

Lustr z ručně opracovaných ledových krystalů

Icehotel také disponuje vlastní kaplí, kde někteří hosté uzavírají sňatek. V luxusních apartmánech je dokonce soukromá sauna. Na baru si otužilí hosté mohou objednávat studené i teplé nápoje.

Švédský Icehotel v číslech

Od roku 1989 se na vybudování hotelu podílelo už 546 umělců.

Pouze na lustry je použito 1000 ručně opracovaných ledových krystalů.

Stavba Icehotelu zabere 100 lidem dohromady 48 000 hodin v průběhu 12 týdnů.

Pokojová teplota v Icehotelu je minus pět stupňů Celsia.

Ledový hotel bude otevřený od prosince do března, pak opět roztaje. Nakonec nelze nezmínit jednu zajímavost. Kdyby ze sněhovo-ledového stavebního materiálu nevznikl hotel, mohl by být v tomto množství použitý na 700 miliónů sněhových koulí, jak Icehotel uvádí ve své infografice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám