Hlavní obsah

Nejdelší lustr ČR demontovali kvůli čištění

Památkáři tento týden demontovali ve vstupním sále zámku v Lednici na Břeclavsku 690 kilogramů vážící a 15 metrů dlouhý historický lustr. Je podle nich nejdelším lustrem v Česku. Do jara příštího roku jej odborníci zrestaurují. Práce vyjdou na přibližně milión korun, jak uvedla lednická kastelánka Ivana Holásková.

Foto: archiv NPÚ

Čištění mohutného lustru vyžaduje speciální přístup.

Článek

Lednický zámek byl hlavní rezidencí knížecího rodu Lichtenštejnů. V polovině 19. století si nechali u vídeňského kovolitce Hollensteina odlít mosazný lustr pro vstupní sál zámku. Lustr má 116 ramen. Je zavěšen na kladkostroji a osvětluje prostor v přízemí, prvním i druhém patře zámku.

Původně byla na každém z ramen svíčka. Lustr se sundával kladkostrojem, aby mohly být zapáleny. V roce 1903 byl zámek jako jeden z prvních objektů na Moravě elektrifikován. Svíčky tehdy nahradily žárovky.

Naposledy byl tento gigantický lustr restaurován před 40 lety. „Od té doby se s ním nehýbalo. Velmi špatně se k němu dostává a špatně se proto čistí," uvedla kastelánka.

Foto: archiv NPÚ

Po zavedení elektřiny do lednického zámku z lustru zmizely svíčky a nahradily je žárovky.

Demontáž lustru byla technicky náročná. Byl převezen do restaurátorské dílny v Brně. Bude nejen vyčištěn, ale je nutné v něm také vyměnit zastaralou elektrickou kabeláž. Navíc jej odborníci zkontrolují rentgenem. Tímto způsobem zjistí, zda v něm nejsou praskliny.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Lednice

Zámek v Lednici je nejnavštěvovanější památkou v zemi. Loni do něj zavítalo 377 000 turistů, což byla nejvyšší návštěvnost v jeho historii. Letos bude zřejmě ještě vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám