Hlavní obsah

S koncem prázdnin začaly výhody

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Podzim přináší pro cestování plno výhod – jen je využít. Poradíme, co a jak.

Foto: archiv ACK ČR

Na podzim je na pláži dost místa pro všechny

Článek

Proč cestovat právě na podzim – lepší poměr produkt x cena

Lepší prožitek

Pokud nejste časově vázáni na školní prázdniny či podnikové dovolené, je cestování na podzim především příjemnější. Turistická centra nejsou přeplněná. Na plážích máte víc soukromí, lehátka si nepotřebujete obsazovat v brzkých hodinách, ale často si je můžete přímo vybírat. Také v jídelnách a barech bývá volněji. Města a jejich památky si můžete prohlížet v klidu a ne přes hlavy a vřavy davu.

Příjemnější klima

Vysoké letní teploty se sice snášejí lépe u moře než u nás doma, ale i tam dovedou potrápit. Na podzim zůstává voda v moři prohřátá a na pláži je již mnohem snesitelněji; o výhodě příjemnějších teplot pro výlety přes den ani nemluvě. Den je sice o trošku kratší, ale posezení pod hvězdami u večerní sklenky vína nebo prohlídka turistických atraktivit v působivém nočním osvětlení má své kouzlo. Nezapomeňte ale přibalit lehký svetřík nebo bundu, protože noci už nebývají tropické a vánek chladí.

Foto: archiv ACK ČR

Lehátka si můžete vybírat

Nižší ceny

Ceny zájezdů, vyhnané v létě náporem poptávky rodin se školními dětmi, se po skončení prázdnin vracejí do příznivějších poloh, a to i v základní výši bez last minute slev; případné last minute slevy je pak ještě sníží. Je ovšem trošku hazardem na last momenty spoléhat, protože obliba podzimních dovolených roste a zájezdů tedy tolik nezbývá. S narůstajícím datem pak katalogové ceny zájezdů, resp. ubytování dále klesají. V Evropě totiž mají prázdniny v různých zemích různě, a tak přinejmenším do poloviny září ještě mnohé rodiny školáků cestovat mohou. Plná mimosezóna vypukne až po té.

Nižší nejsou jen ceny zájezdů, respektive ubytování. S koncem sezóny zlevňuje nejen hodně ovoce a zeleniny, ale v letoviscích nastanou výprodeje letního a plážového zboží. S výraznou slevou tedy můžete zakoupit ledacos od pěkné osušky či slunečních brýlí přes plavky, šátky, přehozy, šaty či obuv až po kosmetiku. Na prohlížení nabízeného zboží máte klid a zpestříte si tak večerní procházku.

Kam jet

V září se pobyty s koupáním v moři dají příjemně strávit v celé oblasti Středozemního moře. S přibývajícím termínem ale sledujte i místní specifika. Ne vždy platí, že čím jižněji, tím lépe. Záleží také na převládajícím větru a chráněnosti území před ním i na mořských proudech. Proto bývá obvykle východní pobřeží teplejší a s klidnějším mořem než to západní. Tam si zase zpravidla víc užijí surfaři.

V říjnu lze příznivcům teplého moře doporučit ze Středomoří již spíše jen jih Evropy a jihovýchod (jižní Itálie a její ostrovy, Baleárské ostrovy a Mar Menor ve Španělsku, Kypr, Turecká riviéra), ke konci měsíce a dále pak již jen Egypt a Djerbu a samozřejmě evropská zámořská teritoria (Kanárské ostrovy), Kapverdy, Spojené arabské emiráty a exotické destinace, kde se lze vykoupat v teplých mořích i celou zimu.

Foto: František Vaňásek

Termální jezero Hévíz

Komu stačí koupání v zaručeně teplé vodě i bez mořských vln, má postaráno o koupání za každého počasí v termálních lázních, které najde za humny v Maďarsku, na Slovensku nebo např. v Rakousku.

Podzim je samozřejmě také ideální sezónou pro poznávání a pro cesty za vínem. Vychutnejte si zájezdy s vinařskou tematikou po České republice či do Maďarska nebo můžete využít speciální vinařské cyklostezky po jižní Moravě.

Podzimní dovolená se vyplatí i v ČR

Celou řadu podzimních slev získáte nejen u zájezdů do zahraničních letovisek, ale i v České republice, a to jak pro turistické apod. aktivity, tak i pro nejrůznější relaxační a wellness pobyty od několikadenních po týdenní. V České republice najdete od letoška dokonce již druhé místo s termálními bazény, a sice po Pasohlávkách i v lázních Velké Losiny, kde je voda nejen termální, ale i léčivá. Jen pozor, mají tam zatím v pondělí zavřeno. Tehdy si můžete udělat třeba výlet do Jeseníků.

Foto: archiv ACK ČR

Ze zájezdu 55+ na Sicílii

Jak je to se slevami pro seniory

Původně velmi striktně vymezené dotované zájezdy známé pod označením 55+ byly rychle aplikovány i na další teritoria s tím, že sleva je poskytnuta přímo organizátory či dodavateli služeb. Společné těmto zájezdům jsou mimosezónní pobyty, obvykle v hotelech vyšších tříd s bazénem, vždy minimálně s polopenzí a často s nápojem k hlavnímu jídlu v ceně. Charakteristická je bohatší nabídka fakultativních výletů. Počítá se totiž s tím, že koupání již není hlavním důvodem cesty, ale buď rovnocennou součástí, nebo jen doplňkem k poznávání turistických atraktivit v regionu. Takové pobyty jsou tedy pohodlnější alternativou k poznávacím zájezdům. Sice nenavštívíte tak velký počet míst a nezmapujete celou zemi, ale zato se nemusíte každý den stěhovat, můžete si zvolit, kam chcete jet a kam už ne, a dát si mezi výlety odpočinkový den. Blíže k zájezdům 55+ najdete v článku Výhody pro seniory v mimosezóně. Seniorské zájezdy se pořádají zpravidla od poloviny září do června, výjimkou jsou Kanárské ostrovy, kde byly naopak v létě.

Reklama

Výběr článků

Načítám