Hlavní obsah

Na podzimní trek do Slovinska

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní treky patří společně s těmi jarními k těm nejpříjemnějším. Mívají navíc tu výhodu, že už (a zároveň ještě) vás ve vyšších oblastech netrápí sníh. Slovinsko má hned několik míst, která k zářijovému chození doslova lákají. Každé z nich nabízí něco trochu jiného.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kopec Svinjak je dominantou okolí Bovce.

Článek

Goriška Brda

Vinný region Brda je malebný na jaře, v létě i na podzim. Ale právě konec léta a začátek podzimu je pro turisty tou nejoblíbenější dobou k návštěvě. Proč?

Dostatek historických zajímavostí spojený se značným množstvím vinných sklepů je ideální kombinací pro ty, kteří chtějí propojit chození či jízdu na kole s degustacemi těch nejzajímavějších slovinských vín. A zdejší mírně kopcovitá krajina je v tomto období nejfotogeničtější.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vyhlídka ve vesnici Gonjače nabízí výjimečný pohled do místní krajiny.

Kam tedy vyrazit konkrétně? Místní doporučují nevynechat návštěvu renesančního hradu v Dobrovu. Stejně tak byste si neměli nechat uniknout pohled do krajiny z vyhlídkové věže ve vesnici Gonjače.

Právě z tohoto místa se dá ve vhodnou chvíli zachytit až mystický nádech tohoto vinařského regionu, a jen těžko byste tipovali, že tímto rázem krajiny Slovinsko vůbec oplývá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Domácí kuchyně je velkým lákadlem mnoha vinařství v regionu Goriška Brda.

Pokud jste i milovníky gastronomie, nelze vynechat radu, abyste navštívili středověkou vesnici Šmartno, kde můžete ochutnat širokou škálu domácích specialit, včetně speciální sušené šunky. A až vás přepadne únava, na víno můžete zastavit skoro kdekoliv.

My jsme zakotvili ve vinařství založeném v roce 1672 - Kmetija Štekar. Zdejší domácí kuchyně i některá velmi zajímavá vína nás jasně přesvědčila, že má tato oblast gastrocestovatelům co nabídnout.

Bovec

Pro mladé a aktivní - přesně pro tuto skupinu cestovatelů je město Bovec a jeho malebné okolí. Velké množství aktivního vyžití včetně raftingu a celoevropsky známé zip-line je ideální pro ty, kteří milují adrenalin a aktivní vyžití.

Může to být třeba výlet na kopec Svinjak, který si nevysloužil své jméno pro nic za nic. Není špatné vzít v úvahu, že ač se to na první pohled nemusí úplně zdát, jeho špička leží ještě o nějakých 50 metrů výše než vrchol Sněžky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V okolí Bovce je jasně patrné, že se tomuto místu první světová válka zdaleka nevyhnula...

Právě okolí Bovce je však nesmírně zajímavé pro ty, kteří se zajímají o historii první světové války. Při pohledu do malebného údolí řeky Soči (která se v italštině nazývala Isonzo) se vůbec nechce věřit tomu, že právě při bojích na 600 kilometrů dlouhé frontě zvané Isonzo přišlo o život přibližně 1,7 miliónu vojáků.

A místní se k této sto let staré tragédii neotáčejí zády. Ať už prostřednictvím památníků, muzeí či četných hřbitovů si můžete toto krvavé období historie části dnešního Slovinska velmi sugestivně připomenout.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V údolí řeky Soči můžete i dnes nalézt předměty, které za sebou nechali vojáci během první světové války. Pro místní je tato část historie i dnes velmi důležitá.

Bled

Okolí jezera Bled je ideální rodinnou destinací, stejně tak i příhodným výchozím bodem pro cesty do okolí v podobě malebného podhůří Julských Alp. A proč tedy zakotvit právě v okolí jezera Bled?

Protože se zde bez nejmenších potíží vykoupete i v průběhu září, a to v teplejší vodě, než kterou tou dobou nabídne tamější moře. Důvod? Podzemní zřídla, která se starají o dostatečný přítok teplé vody z nitra země.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jezero Bled vábí ke koupání i v září.

Bezprostřední okolí jezera nabídne možnosti pro ty, kteří chtějí nenáročnou turistiku, rádi se projedou na kole či in-line bruslích kolem jezera, nebo si půjčí lodičku a vyrazí na krátkou cestu směrem k romantickému kostelíku, který stojí na ostrově uprostřed jezera.

A když vám bude přát počasí, možná v dálce spatříte i majestátní horu Triglav.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám