Hlavní obsah

Češi ochotně utrácejí za nevšední dobrodružství na hradech

Právo, Jindřich Ginter

Ty tam jsou časy, kdy průvodce na hradě odrecitoval za dvacet minut suchou historii a tím to zhaslo. Mnohé hrady a zámky dnes nabízejí dva i více okruhů, včetně nočních. Čtyřčlenná rodina, když chce vše vidět a slyšet, dát si něco na zub a k pití, tak na takové polo-zřícenině postupně nechá tisíc až dva tisíce korun. A mnozí Češi za to ochotně peníze dají.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Hrad Velhartice

Článek

Na plno to ukázala letošní sezóna na Kašperku. Noční prohlídky, pojaté v pohádkovém stylu včetně lesního strašidla, byly vyprodané dopředu. Nedostali se na ně ani místní z Kašperských Hor. Přitom žádná láce - rodinné vstupné na dobrodružný noční okruh vyšlo na pětistovku. Přesto o nočních akcích bylo na Kašperku jako v úle. Jedna velká skupina za druhou.

„Je znát, že když se něco nevšedního lidem nabídne, tak jsou ochotní přijet i na dovolenou v Česku a zaplatit za ni téměř jako u moře. Kromě toho máme pocit, že se přece jenom více rodinám začalo o něco lépe dařit,“ komentovala letošní léto jedna z průvodkyň na Kašperku, který každoročně navštíví na padesát tisíc lidí. „Letos to bude určitě více,“ dodala.

Noční procesí

V několika časových úsecích se po setmění až do půlnoci na hrad a zpět valily stovky lidí s dětmi. Průvodci jeli na tři směny. Kdo si lístky nezarezervoval, neměl šanci.

Kašperk, původně strážní hrad, nabízí ještě přes den dva okruhy - stavební historie a život ve středověku.

V obou jsou multimediální projekce. Například na stavebním okruhu návštěvníci v setmělé místnosti najednou spatří, jak byla zařízena, a vyvrcholením je virtuální požár od rozžhavených uhlíků, či ukázka středověké dostavby přechodu od věže k věži.

Rodinné vstupné na jeden standardní okruh vyjde na tři stovky.

Když chcete vidět „život i stavbu“ i zažít noční cestu, tak rázem jsou v tom dva dospělí a dvě děti za více než tisíc korun.

Když ne najednou, tak je to motivuje vracet se. Přitom jde o zříceniny dvou věží, přičemž jedna má přes 600 let starou cihlovou střechu, trochu hradeb a jinak vlastně nic.

Zasáhni střed, střílíš zdarma

Venku ovšem zase lákají dospělé i děti střelby z luku, kuše a malého děla - šest střel za čtyřicet korun.

Dva tatínkové, čtyři děti a za půl hodiny jsou o pět set korun lehčí. Kdo zasáhne střed terčovnice, dostává ale dřevěnou plaketu, kterou může vyměnit příště za šest střel zdarma.

U lukostřelby se přitom, když je venku hezky, dělá fronta. A to nejen na Kašperku.

Střelci z Lutištnice.cz bývají v Českém Krumlově i Velharticích.  I zde jsou dva prohlídkové okruhy.

Jak se přesvědčil reportér Práva, hradní okruh je díky nadšenému průvodci malým divadelním představením. Žádné suchopárné odříkávání. Návštěvník se dozví mnoho pikantérií nejen ze samotné stavby, ale i toho, jak zde lidé žili, včetně toho, jak řešili své základní potřeby. Odpočinek se nabízí v bývalém pivovaru nebo ve vstupní strážní věži, kde se nachází „Kafe jako z praku”.

Peklo, čaroděj a reje skřítků

Hrady se také šikovně na rozdíl od 90. let marketingově propojují. Z Kašperku je návštěvník odkazován právě na Velhartice a největší naší hradní zříceninu - Rabí.

Anebo ze soukromého hradu Houska na Kokořínsku, s pečlivostí rekonstruovaného a zachráněného před totální devastací, kde vytvořili pohyblivé Dantovo peklo, a návštěvníky provází bodrý nefalšovaný hradní pán, vás odkazují na Staré Hrady.

Zde na původně templářském hradě si realitní podnikatel splnil sen. Vybudoval  království pohádkových postaviček od sklepa až po půdu, od čertů, čarodějnic, skřítků až po vodníky v čele s čarodějem Archibaldem I. - a píše i vlastní pohádky. Přestože vstupné s rodinou na všech pět okruhů zdaleka přesáhne tisíc korun, bývá plno.

Depozitáře se otvírají

Dalším nevšedním lákadlem budou v září otevřené depozitáře státních hradů. „Návštěvníci se budou moci při speciálních prohlídkách podívat do vybraných depozitářů a dozvědět se, jak kasteláni připravují prohlídkové trasy, nebo co obnáší příprava nové expozice,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Akce se koná na zámcích a hradech v Litomyšli, Bečově, Horšovském Týnu, Slatiňanech, Sychrově, Jaroměřici nad Rokytnou, Českém Krumlově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám