Hlavní obsah

Na Slovensku přibylo zahraničních turistů, nejvíce těch českých

Slovensko v letošním prvním pololetí navštívilo o desetinu více zahraničních turistů než loni. Tradičně nejvíce hostů zavítalo do země pod Tatrami z Česka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ze zahraničí přijelo na Slovensko v prvním pololetí letošního roku 733 800 turistů, což proti stejnému období loňska představuje nárůst o 10,4 procenta. Z tohoto počtu bylo 201 700 návštěvníků z ČR. Vyplývá to z informací Slovenské agentury pro cestovní ruch, která má na starosti kromě jiného propagaci Slovenska v zahraničí.

Čeští turisté tvoří ze zahraničních návštěvníků dlouhodobě nejpočetnější klientelu slovenských hoteliérů. Počet turistů z ČR na Slovensku vzrostl meziročně o 9,4 procenta.

Více turistů přijelo na Slovensko podle agentury i z dalších zemí, které jsou klíčové pro slovenský cestovní ruch. Kromě dovolenkářů z ČR navštěvují Slovensko hlavně Poláci, Němci, Rakušané a Maďaři.

Velký vliv má počasí

Pro trávení dovolené ve vlasti se v prvním letošním pololetí rozhodlo o téměř desetinu více Slováků. Právě díky domácím turistům slovenský cestovní ruch překonal výsledky z rekordního roku 2013.

Vyšší počet návštěvníků Slovenska přispěl k nárůstu příjmů odvětví cestovního ruchu, které se ve sledovaném období zvýšily o tři procenta na 924 miliónů eur (25 miliard korun).

„Lze očekávat, že růst návštěvnosti bude v tomto roce pokračovat. Stabilní a teplé letní počasí dovolenkářům přálo a nárůst počtu turistů již hlásí řada slovenských regionů,“ uvedla agentura.

Loni zájem zahraničních turistů o pětimiliónové Slovensko poprvé od roku 2009 opadl, a to o více než desetinu. K tomuto výsledku podle odborníků přispělo teplé počasí a nedostatek přírodního sněhu v zimní turistické sezóně, jakož i deštivé počasí v letních měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám