Hlavní obsah

V bludišti podzemního města nechybí nic, jen denní světlo

Novinky, fis

Klaustrofobiky by asi nenadchlo, pro ostatní ale může být exkurze do jeskynního města v Austrálii víc než zajímavou zkušeností. V pro mnohé nesnesitelném prostředí tam žijí stovky lidí už desítky let.

BEZ KOMENTÁŘE: Podzemní městečko Coober Pedy

 
Článek

Městečko Coober Pedy leží na severu Jižní Austrálie, takřka mimo civilizaci. Například od města Adelaide je vzdálené přes 800 kilometrů. Vzniklo v hornické oblasti v jeskyních, které poskytovaly stín a příjemný chlad v jinak úmorném vedru. V létě se tam teplota často vyšplhá až nad 40 stupňů Celsia.

Lokalita je dobře známá díky těžbě opálů, jež se odtamtud vyvážejí do celého světa. Fascinující podzemní město letos slaví 100 let od svého vzniku. Je domovem zhruba 1700 lidí a cílem bezpočtu turistů.

Jestli uvažujete o tom, jak strohý život asi obyvatelé Coober Pedy vedou, mýlíte se. V místě jsou vybudované hotely, restaurace i kostely, odehrávají se tam hudební vystoupení a další akce. Vše více než 30 metrů pod zemí. Některé obchody a restaurace se nacházejí mimo podzemí, stejně jako golfové hřiště. To je ovšem využíváno zejména v noci, opět kvůli horkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám