Hlavní obsah

Linka do Pekingu srazila ceny konkurenčních letů. V provozu má být od září

Nová linka spojující Prahu s Pekingem ovlivnila už měsíc před svým zahájením ceny konkurenčních dopravců. Čínská Hainan Airlines na spoj nasadila ceny od 12 000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Hainan Airlines

Článek

Za částku 12 000 korun si již letenky z Česka koupily desítky lidí, řekla ve čtvrtek Věra Janičinová, ředitelka prodeje letenek jednoho z největších tuzemských prodejců, společnosti Student Agency. Zhruba stovku prodaných letenek hlásí konkurenční Letuška.cz. Letenky na spoj do čínské metropole se v Česku prodávají zhruba měsíc.

Nabídky Hainan Airlines na termíny konce září, kdy má čínská linka zahájit provoz, jsou nyní o stokoruny lacinější než spoje Air France s přestupem v Paříži nebo Austrian Airlines s přestupem ve Vídni, uvedl ředitel divize Business Travel společnosti Thomas Cook Martin Doupovec.

Ceny kolem 13 tisíc korun za let do jihovýchodní Asie podle něj nejsou standardní a jsou důkazem konkurenčního boje, který způsobil právě vstup čínské společnosti na trh. „Otázkou pochopitelně zůstává, jak dlouho mohou takto nízké ceny vydržet," dodal.

Úspora několika hodin láká

Kromě lákavé ceny hraje čínské společnosti do karet i kratší délka letu, uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Zatímco přímý let s Hainanem trvá do Pekingu 10 hodin, alternativní spojení přes Paříž vychází i s hodinovým čekáním na přestup na 13,5 hodiny, doplnil Doupovec.

Podle prvotních prodejů má čínský dopravce šanci na úspěch, uvedl Trejbal. Přestože desítky prodaných letenek nevypadají příliš impozantně, jde podle něj o slušný začátek. Je totiž nutné vzít v úvahu i čínské turisty, a také skutečnost, že Peking je spíše obchodní než masová turistická destinace.

Na prognózu, jak zaujalo nové spojení právě obchodní klientelu, je ale podle Doupovce brzy. Přestože do Číny existuje vízová povinnost, lidé cestující za obchodem si kupují letenky s mnohem kratším předstihem než turisté, zpravidla dva týdny dopředu. I podle Doupovce má nové letecké spojení velkou šanci uspět. Nebude to ovšem zásluhou českých turistů, nýbrž těch čínských, pro které je nyní Praha módní turistickou destinací, dodal.

Linka mezi Prahou a Pekingem zahájí provoz 23. září. Hainan na linku nasadí Boeing 767 s kapacitou 223 míst, z toho 31 v třídě business a 192 v ekonomické třídě. Z Prahy bude odlétat vždy v pondělí, středu a pátek ve 13:30. V Pekingu letadlo přistane po desetihodinovém letu kvůli časovému posunu druhý den v 5:30 místního času. V opačném směru bude odlétat ve 2:30 místního času a do Prahy přiletí v 7:30 ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám