Hlavní obsah

Bez účtenky se na Jadranu neplatí

Novinky, Veronika Šubrtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stažené rolety obchodů, prázdné nebo zavřené hospody. Tak malovala mnohá média situaci v Chorvatsku, až tam zavedou elektronickou evidenci tržeb. V horším případě podnikatelé zkrachují, v „lepším“ výrazně zvednou ceny.

Foto: Veronika Šubrtová

I ve stánku s ovocem a zeleninou dostane v Chorvatsku kupující účtenku.

Článek

Od zavedení fiskalizace, jak Chorvati tomuto opatření říkají, uplynuly dva roky. Katastrofický scénář se nenaplnil, na účtenky si všichni zvykli a jede se dál.

Mám možnost srovnat ceny za poslední tři léta a mohu říci, že pokud se v přímořských letoviscích pohybují, pak zásadně jen podle turistické sezóny. Jakmile začne léto a přiblíží se třeba pověstný letní festival v letovisku Zrče na ostrově Pag, ceny tam vyskočí až o dvě stě procent. Stejné je to za podobných okolností i v jiných místech na Jadranu.

Jediné položky, které za poslední tři roky v Chorvatsku zdražily opravdu výrazně a trvale, jsou poplatky na dálnicích a za přepravu na trajektech.

Chorvatský ministr financí Boris Lalovac při své návštěvě v Praze několikrát a dosti důrazně opakoval, že cílem fiskalizace v Chorvatsku nebylo naplnit prázdnou státní kasu, nýbrž srovnat podmínky v podnikání tak, aby nákaza podnikání bez účtenky (tedy bez odvodu DPH) nakonec nenutila podvádět stále více podnikatelů. Poctivci těžko obstojí v konkurenci s nepoctivci. Objem tzv. šedé ekonomiky v Chorvatsku byl odhadován na 26 procent.

Za normálních okolností trvá operace s účtenkou pár vteřin. Když nejde internet, trvá to o vteřinu déle.

Jedním ze strašáků byl nefungující internet, což není v Chorvatsku velká zvláštnost. Fronty u pokladen, nešťastní prodavači, naštvaní zákazníci a Damoklův meč visící nad obchodníky.

Za normálních okolností trvá operace s účtenkou (odeslání údajů, jejich potvrzení a vytištění dokladu) pár vteřin. Za tu dobu nestačíte ani vytáhnout peněženku. Když nejde internet, trvá to o vteřinu déle. Účtenku dostanete a pokladna údaje o ceně vašeho nákupu odešle, až spojení naskočí.

Živnostníků ubylo, zato přibylo firem

Ti, kteří strašili masovým „úhynem“ živnostníků, měli svým způsobem pravdu. Podle chorvatských statistik se jejich počet skutečně snížil. Vyšší však byl přírůstek počtu firem, podnikajících ve stejném oboru. Vysvětlení je nasnadě – řada živnostníků změnila právní formu a přeměnila se na obchodní společnosti.

To jim umožnilo začít od nuly, bez nebezpečné daňové historie. Chorvatská finanční správa sice přistupovala k hříchům minulosti tolerantně, ale i na Balkáně platí, že jistota je jistota.

Nedají ti účet? Odejdi bez placení

Prvně jsem si vyzkoušela „účtenkový systém“ sama na sobě. Pokud jsem nakupovala v kamenných obchodech či supermarketech, účtenka za nákup byla samozřejmostí. Další zastávkou byly stánky se zmrzlinou a samostatně stojící trafiky. I tam jsem obdržela účtenku automaticky.

Foto: Veronika Šubrtová

Bez računa se neračuna znamená, že bez účtenky se neúčtuje.

Také v případě prodejce s čerstvou zeleninou před supermarketem jsem dostala účtenku bez velkých problémů. Stačilo však popojít o pár metrů dál a pomalu jsem dostala vynadáno, na co chci účet za pár nektarinek. To jsem ale ještě nevěděla, že na vlastní vypěstované produkty se fiskalizace nevztahuje.

Z restaurace mám také zajímavou zkušenost. Jak jsem se od místních obyvatel dozvěděla, „bez računa se neračuna“, tedy bez účtenky se neúčtuje. „Když ti nedají účet, přestože o něj žádáš, odejdi bez placení,“ poradila mi místní obyvatelka Tereza.

Problém účtenek má i svou druhou stranu – stejně jako je obchodník povinen ji vydat, je zákazník ze zákona povinen ji převzít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám