Hlavní obsah

V Berlíně se otevřela nejdelší pivní zahrádka světa, točí i česká piva

V Berlíně se v pátek v poledne otevřela nejdelší pivní zahrádka světa, jak se přezdívá tamnímu mezinárodnímu pivnímu festivalu. Až do nedělního večera mohou návštěvníci německé metropole ochutnat chmelové speciality z 87 zemí světa. Přestože je letošní ročník věnován zejména středoněmeckým pivovarům, Česko v něm má stejně jako v předchozích letech silnou stopu.

Foto: Profimedia.cz

Víkend bude v Berlíně ve znamení pivní degustace.

Článek

Ačkoli se berlínskému festivalu přezdívá pivní míle, tuto délku už dávno přesáhl a v posledních letech se tradičně koná na 2200 metrů dlouhém úseku třídy Karla Marxe ve východní části města. Podél jedné z hlavních berlínských tříd vyrostly malé stánky, velké pivní stany a stovky stolků s lavicemi, které lákají kolemjdoucí k posezení a k vychutnání pěnivého moku.

Na rozdíl od slavnějšího mnichovského Oktoberfestu nesází berlínský festival na množství vypitého piva, ale spíš na rozmanitost nabídky. Letos do německé metropole dorazili zástupci 340 pivovarů, kteří nabízejí přes 2400 druhů piva. Jedním z nejexotičtějších nápojů v nabídce je černé pivo amazonského pivovaru Xingu, ochutnat je ale možné i nápoje z Afriky, Asie, Austrálie a samozřejmě z Evropy.

I kvůli široké paletě nabízených piv nejsou na festivalu obvyklé tupláky, které jsou jinak tradiční součástí většiny německých pivních slavností. Zlatavý mok se v Berlíně čepuje převážně do třetinkových sklenic, návštěvníci festivalu si pak mohou koupit i vlastní sklenici o objemu 0,2 litru, s níž pak velká část z nich korzuje mezi pivními stánky. „Chceme touto akcí ještě lépe umožnit vychutnání rozmanitosti nejrůznějších pivních specialit,“ řekl k tomu Lothar Grasnick, který berlínský festival organizuje.

Pivaři ocení speciality

Berlínská pivní míle se každý rok snaží představit návštěvníkům regionální piva nebo speciálním způsobem připravované pivní speciality. V roce 2008 například byl festival věnován českým pivům, loni se zaměřil na mikropivovary z celého světa.

Letošní ročník, který je v pořadí již devatenáctým, patří malým středoněmeckým pivovarům, jako jsou výrobci z durynské Apoldy nebo z Watzdorfu ve stejné spolkové zemi. Česká stopa je však přesto na festivalu zřetelná. Se dvěma desítkami pivovarů je Česko po Německu druhou nejvíce zastoupenou zemí, jsou mu dokonce vyhrazeny dva úseky pivní míle. Samostatný úsek přitom nemají ani všechny německé spolkové země.

Přestože se berlínská pivní míle snaží odlišit od mnichovského Oktoberfestu, v cenové politice jsou oba festivaly srovnatelné. Tři decilitry piva se u většiny berlínských stánků prodávají za tři eura (81 korun). V Mnichově se loni cena tradiční litrové sklenice piva pohybovala kolem deseti eur (270 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám