Hlavní obsah

Dopravu na jih Evropy budou o víkendu opět blokovat zácpy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravu na jih Evropy o víkendu zřejmě opět zkomplikují zácpy v Rakousku, Slovinsku i Chorvatsku. Důvodem je řada omezení na rakouských dálnicích spolu se střídáním turistů z Německa a severských zemí. Nejhorší doba pro cestu k moři bude páteční odpoledne do 19:00, sobota od 10:00 do 18:00 a neděle od 14:00 do 20:00. Ve čtvrtek o tom informoval Ústřední automotoklub (ÚAMK) spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Víkendová cesta na dovolenou se může prodloužit o mnoho hodin.

Článek

Zatímco směrem na jih lze očekávat další silnou vlnu turistů z Bavorska a Bádenska-Württenberska, kterým začaly prázdniny před týdnem, opačným směrem budou putovat obyvatelé Severního Porýní-Vestfálska, Saska, Durynska a Hamburku, kterým volno končí, stejně jako části Skandinávie a také Nizozemska. Zácpy se čekají hlavně v Rakousku na Taurenské dálnici a tunelu Karawanky a na severu Itálie na Brennerské dálnici.

Silný provoz ÚAMK předpovídá i na dálnici A1 v okolí Salzburgu, ve Vídni na A23 a potom na trase Vídeň - Graz, kde jsou četná omezení. Zácpy dále hrozí na Inntalské dálnici A12, na A14 v Porýní a silnici B179 přes Fernpass. V Itálii to pak jsou trasy A23 Villach - Udine, A4 Verona - Venedig - Terst - hraniční přechod do Slovinska a všechny hlavní silnice v blízkosti pobřeží.

Ve Slovinsku vedle tunelu Karawanky hrozí zdržení na trase A1 Lublaň - Koper, na hraničním přechodu Spielfeld na Pyhrnské dálnici a na dálnici A4 Maribor - Ptuj. V Chorvatsku se čekají zácpy v okolí Záhřebu, na silnici Terst - Pula a Terst - Rijeka, na pobřežní silnici ze Zadaru na Makarskou a na hraničních přechodech se Slovinskem Macelj, Dragonja a Starod.

Na českém území bude od soboty změna na opravovaném úseku dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Doprava ve směru na Prahu bude mezi 163. a 153. kilometrem svedená do levého jízdního pruhu. Doprava na Brno bude postupně svedená na zpevněnou krajnici a poté do dvou pomocných pruhů.

Vedle toho řidiči musí počítat s dalšími omezeními kolem Brna, a to na D1 i na začátku dálnice D2. Dopravu ovlivní i zúžení na 23. kilometru rychlostní silnice R52 Brno - Pohořelice, kde bude až do konce října provoz v každém směru sveden do jednoho pruhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám