Hlavní obsah

Idylickou dovolenou na karibské pláži kazí tuny řas

Novinky, fis

Turisté, kteří si na konec července nebo začátek srpna naplánovali letní dovolenou a chtěli ji strávit na pobřeží mexického Cancúnu, čekalo po příjezdu nemilé překvapení, respektive spíše zklamání. Slunnou idylku na pobřeží totiž mnohým z nich zošklivily řasy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pláže v Cancúnu zamořily řasyVideo: Reuters

 
Článek

Karibské moře vyplavilo nedávno na zlatavé písky cancúnských pláží tuny mořských řas. Zohavily zdejší pláže, takže se řada turistů musela vypravit na jiné. Početné skupiny pracovníků pak zanešené břehy usilovně čistily od nevzhledných hromad mořských řas.

Není známo, co přesně situaci zapříčinilo, experti se ale domnívají, že ji mohla způsobit mimo jiné změna mořských proudů nebo povětrnostních podmínek. Vyšší výskyt mořských řas byl v poslední době zaznamenán také na brazilském pobřeží i na Bahamách.

Problém má i Bajkal

Sibiřský Bajkal, nejstarší a nejhlubší jezero na Zemi, se potýká s obdobným problémem. Jeho stáří se odhaduje na 25 až 30 miliónů let, maximální hloubka dosahuje okolo 1,6 kilometru. V poslední době však výrazně klesla jeho hladina a přemnožení řas se stalo palčivějším.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jezero Bajkal zamořily řasyVideo: Reuters

Vody Bajkalu jsou letos v létě zakaleny řasami, pobřeží místy skutečně neláká ke koupání. Podle odborníků se tam v poslední době rozšířily neobvyklé druhy řas, které se navíc přizpůsobily zdejším podmínkám, a dokonce ani zimní mráz je nedokáže zničit. Jedná se například o řasu Spirogyra.

Odborníci upozorňují na to, že se řasám lépe daří ve vodách znečištěných lidmi. To potvrzují zóny, ve kterých se řasy na Bajkalu vyskytují. Jezero je znečišťováno chemikáliemi z čisticích prostředků, navíc jeho hladina klesla od roku 2013 o 40 centimetrů, což je nejen alarmující, ale může to mít souvislost s vyšším výskytem řas. Ochránci přírody varují, že hladina může klesat také kvůli kácení lesů kolem Bajkalu a horkým suchým létům.

Reklama

Výběr článků

Načítám