Hlavní obsah

Zámek v Lednici vyhlíží rekord, může jej letos navštívit až 400 000 lidí

Zámek v Lednici na Břeclavsku, který je bývalým sídlem knížecího rodu Lichtenštejnů, by mohlo v letošním roce navštívit přes 400 000 turistů. Byla by to rekordní návštěvnost nejen pro tento objekt, ale i ve srovnání se všemi sto hrady a zámky, které má ve své péči Národní památkový ústav. Informovala o tom lednická kastelánka Ivana Holásková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Přístaviště lodí v zámeckém parku v Lednici

Článek

Zámek s jeho čtyřmi prohlídkovými okruhy v letošním prvním pololetí navštívilo 219 000 turistů, což je o 16 000 lidí více než ve stejném období loňska.

„Pokud nám bude počasí a štěstí přát, dostaneme se přes magickou hranici 400 000 turistů za rok," uvedla Holásková. Připomněla, že loni si objekt prohlédlo 377 000 lidí, což je o 50 000 turistů více než v roce 2013.

Kastelánka se domnívá, že návštěvnost vzrůstá díky poměrně široké nabídce vyžití, které zámecký areál nabízí. Jen jeho park se zahradami navštíví ročně kolem 1,5 miliónu turistů. Vstup do něj je zdarma.

Po Zámecké Dyji se mohou lidé projet v člunech. Parkem se lze svézt v kočáře taženém koňmi. Nové expozice nejen o Lednicko-valtickém areálu, ale také o přírodní lokalitě Dolní Morava, do níž mikroregion patří, jsou v opravené jízdárně.

Trvale se na předních příčkách návštěvnosti v zemi drží kromě zámku v Lednici hrad a zámek v Českém Krumlově, zámek Hluboká, hrad Karlštejn a zámek Konopiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám