Hlavní obsah

Nižší teploty zlepšily vodu některých přírodních koupališť, jiná jsou naopak znečištěná

V půli prázdnin je voda na řadě přírodních koupališť stále vhodná ke koupání. Chladnější počasí v minulých dnech navíc leckde pomohlo kvalitu vody zlepšit. Na několika přehradách a rybnících ale mají hygienici ke koupání výhrady, to se týká například Orlíku či Máchova jezera. Kvůli velkému množství sinic už hygiena zakázala například koupání v nádrži Rozkoš na Náchodsku či Hnačově na Klatovsku.

Foto: Petr Horník, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Chladnější počasí v minulých dnech přitom pomohlo zlepšit kvalitu vody například v Tanvaldu na Jablonecku, lidé se tam na koupališti mohou opět koupat bez omezení. Zlepšila se také kvalita vody v Brněnské přehradě, která byla ve druhé půli července méně kvalitní vlivem velkých veder.

V zrekonstruované Plumlovské přehradě u Prostějova hygienici podle výsledku rozboru označili kvalitu vody stupněm jedna z pětibodové škály, před týdnem pro ni platil druhý stupeň.

Počasí v minulých dnech ke koupání příliš nelákalo, o víkendu by se to ale mělo změnit. Meteorologové předpovídají, že bude spíše slunečno až polojasno a teploty se dostanou nad 25 stupňů Celsia.

Raději se vyhnout obloukem

Lidé, kteří se o víkendu vypraví k vodě, by se měli vyhnout místům, kde je zákaz koupání. Ten stále platí v rybníku Hnačov na Klatovsku, a to kvůli velkému množství sinic. Dočasně zakázáno je i koupání u autokempu u nádrže Rozkoš na Náchodsku.

Ve středních Čechách zatím hygienici koupání nikde nezakázali, nejhorší voda tam je ale na Orlické přehradě a nově také v písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. V Praze není voda vhodná ke koupání jen v rybníku Šeberák v Kunraticích.

Hygienici nedoporučují ani koupání v Zákupech na Českolipsku, a to kvůli nebezpečným cerkáriím, které mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. V koupališti v Chrastavě u Liberce mohou být bakterie, které naznačují fekální znečištění. Následkem mohou být vyrážky, zvracení a průjem.

Voda nevhodná ke koupání je také na karlovarském koupališti Rolava i na největším přírodním koupališti v kraji, sokolovském Michalu. Nebezpečné pak je koupání ve Velkém rybníce v Hroznětíně kvůli výskytu vodního květu a sinic.

Z vodních ploch na Vysočině jsou podle zjištění hygieniků nevhodné ke koupání rybník Velké Dářko na Žďársku a nádrž Sedlice na Pelhřimovsku. I tam je ve vodě velké množství sinic. Kvalita vody se od posledního měření zhoršila v Máchově jezeře, děti, alergici a těhotné by se proto po koupání měli osprchovat.

Pozor také na přehrady

Mezi vodní nádrže se zhoršenou jakostí vody tento týden hygienici zařadili také rybník Černý na Jihlavsku, dalešickou přehradu na Třebíčsku a tři vodní plochy v okrese Žďár nad Sázavou — Domanínský, Medlov a pilskou nádrž. V Moravskoslezském kraji to je Bohušovský rybník na Bruntálsku.

Anketa

Navštěvujete v létě česká přírodní koupaliště?
Ano, pravidelně.
45,9 %
Ano, občas.
13,3 %
Jen výjimečně.
10,2 %
Ne, nikdy.
30,6 %
Celkem hlasovalo 98 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám