Hlavní obsah

Chorvatsko se chystá vyhlásit na některých místech výjimečný stav

Právo, DPA, ČTK, nek

Chorvatské úřady zřejmě už v pondělí vyhlásí výjimečný stav na částech poloostrova Pelješac a ostrova Korčula kvůli přetrvávajícím lesním požárům. Informovala o tom o víkendu místní média s tím, že tento krok by měl umožnit rychlejší pomoc postiženým oblastem ze strany státu. Úřady by tak měly získat mimořádné pravomoci včetně možnosti nařídit obyvatelům, aby se podíleli na sanačních pracích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči bojují s rozsáhlými požáry na jižním pobřeží ChorvatskaVideo: Reuters

 
Článek

Hasičům se sice podařilo dostat plameny na území dlouhém až 30 kilometrů pod kontrolu, avšak 3500 hektarů lesa a dalších porostů, mimo jiné vinic, už lehlo popelem. Plameny zničily i lesy na 500 hektarech na poloostrově Istria. V sobotu pomohlo zasahujícím týmům částečně počasí, když se nad částí jadranského pobřeží spustil déšť.

Čeká se rekord v přílivu turistů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I přes přírodní katastrofu očekává letos Chorvatsko rekordní počet návštěvníků. Hotely na Jadranu jsou podle deníku Novi list prakticky obsazené. Podle ministra turistiky Darka Lorencina by příjmy z cestovního ruchu měly v tomto roce poprvé dosáhnout hranice osmi miliard eur (216 miliard Kč).

Mimořádný zájem o dovolenou v Chorvatsku je patrný i v dopravě. V sobotu velké množství aut rekreantů ucpalo silnice nejen v Chorvatsku, ale i ve Slovinsku. Na některých hraničních přechodech a mýtnicích dosahovaly fronty mnoha kilometrů. Ve Slovinsku byly podle tamního listu Delo nejdelší fronty na hraničním přechodu s Chorvatskem Dragonja.

Ve směru do Chorvatska byla čekací doba až dvě hodiny a v opačném směru půl druhé hodiny. Na jiných přechodech se čekalo nejméně 15 až 35 minut. Nejdelší kolona vozidel se utvořila na konci dálnice Maribor–Ptuj ve směru do Chorvatska a dosahovala délky čtrnácti kilometrů.

Dopravní zácpy i v Rakousku

V Chorvatsku je obzvláště kritickým místem mýtnice Lučko na dálničním obchvatu v Záhřebu. Podle webu deníku Večernji list ve směru od Ivanja Reka dosahovala fronta vozidel délky 14 kilometrů a od Jankomiru sedmi kilometrů.

Devítikilometrová šňůra se k mýtnici Lučko táhla i na dálnici A 1. Na této magistrále, vedoucí ze Záhřebu k moři a až do Dubrovníku, musí být řidiči trpěliví také u tunelu Sveti Rok, kde začínala pomalu popojíždějící kolona pět a půl kilometru před severním vjezdem. Zácpy se ale tvořily i na dalších úsecích dálnice.

Český Ústřední automotoklub (ÚAMK) upozornil na to, že problémy s hustým provozem jsou ve směru na Jadran i v Rakousku. Osmikilometrová kolona se například vytvořila před tunelem Karavanky u slovinských hranic a zdržení čekalo řidiče také před několika alpskými tunely na dálnici A 9 ve směru na Štýrský Hradec. Fronta vozidel dlouhá téměř 10 kilometrů se vytvořila rovněž před Innsbruckem ve směru do Itálie.

Anketa

Byli jste někdy na dovolené v Chorvatsku?
několikrát
62,3 %
jednou
15,2 %
ne
22,5 %
Celkem hlasovalo 7221 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám