Hlavní obsah

Na ulici fouká silný vítr, může za to mrakodrap

Novinky, fis

Mrakodrapu Walkie Talkie v centru britské metropole přibyl další vroubek. Problémová stavba nejspíš způsobuje silné proudy vzduchu na úrovni chodníku.

Foto: Profimedia.cz

Nejen chodci si stěžují na nebývale silný vítr v okolí mrakodrapu Walkie Talkie.

Článek

V roce 2013 se o mrakodrapu Walkie Talkie psalo a mluvilo v souvislosti s roztaveným bočním zpětným zrcátkem naproti zaparkovaného jaguáru. Důvodem měl být naakumulovaný sluneční žár odrážený skleněnými stěnami stavby. [celá zpráva]

Kvůli odrazu slunce byly také u chodníku instalovány slunečníky, aby chránily chodce.

Další stížnost se týkala hluku, který způsoboval výtah. Na pískavý zvuk vycházející z výtahové šachty upozorňovali sami návštěvníci mrakodrapu.

Foto: Profimedia.cz

Fenchurch Street v Londýně a mrakodrap Walkie Talkie

Závažnějším problémem je silný vítr, kterému pravidelně musejí v blízkosti mrakodrapu čelit nejen chodci, ale i obchodníci. Stavba totiž s největší pravděpodobností způsobuje vznik silného proudu vzduchu, který mimo jiné shazuje cedule obchodů a nadzvedává sukně kolemjdoucím ženám.

Odhady se spletly

Jeden ze zaměstnanců kosmetické firmy, která v ulici u Walkie Talkie sídlí, řekl britskému deníku The Times, že dokud byl mrakodrap rozestavěný, bylo vše v pořádku, ale od té doby, co je dokončen, v místě se skutečně výrazně zvedl vítr. Podle manažerky místního rychlého občerstvení Roksany Lonourtové je vítr tak silný, že málem odnesl i vozík s jídlem.

Nejedná se o nijak přehnané spekulace. Gwyn Richards z městské správní instituce Corporation of London v médiích potvrdil, že vítr je v úrovni ulice skutečně silnější, než s jakým se při plánování projektu počítalo na základě odhadů speciálních aplikací.

Foto: Profimedia.cz

Londýnské mrakodrapy, nejvyšší budova vlevo je Walkie Talkie.

Čtyřiatřicetipatrová budova byla dokončena v roce 2014. Měří 160 metrů a jednou ze zajímavostí je veřejnosti přístupná střešní zahrada s barem a terasou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám