Hlavní obsah

U Lanškrouna bude otevřena nová vyhlídka na vrchu Kypuš

– Lanškroun

Na konci července by se měla otevřít nová vyhlídka na vrchu Kypuš nedaleko Lanškrouna. Radnice ji vybudovala nákladem 680 000 korun, aby sloužila návštěvníkům rekreační oblasti Lanškrounské rybníky. Při stavbě se inspirovala lesní protipožární hláskou, kterou před zhruba 100 lety vybudoval knížecí rod Auerspergů u Slatiňan na Chrudimsku, uvedl správce městských lesů Roman Bureš.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Na konci července by se měla otevřít nová vyhlídka na vrchu Kypuš nedaleko Lanškrouna. Na snímku ze 17. července.

Článek

„Není to klasická rozhledna, ale vyhlídka, která je pod úrovní okolní vegetace. Zlepší se z ní ovšem výhled na panorama Bukové hory a na oblast rybníků v dolní části. Zároveň může sloužit jako cíl cest a odpočinkové místo pro rodiny s dětmi," uvedl Bureš.

Stavba vysoká téměř 11 metrů má kamennou podezdívku, na níž je umístěna otevřená osmiboká dřevěná nástavba. Střecha je zakončena věžičkou s křížem. Vyhlídka bude volně přístupná.

Zároveň se stavbou byla upravena další část stezky navazující na cestu od Krátkého rybníka směrem k chatové oblasti Obora, renovovanou v loňském roce. Dělníci také zpevnili povrch hřebenové cesty směřující od Lískovce k vrcholu Kypuše.

Přírodním parkem Lanškrounské rybníky navazujícím na město prochází vycházkový okruh s naučnou stezkou, kde se mohou návštěvníci seznámit se zajímavostmi ekologicky cenného území.

Po zpevněných cestách vede cyklostezka, okrajově také stezka pro agroturistiku. Lidé se mohou vykoupat v rybníku Dlouhý, poblíž je chatová osada a tábor Obora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám