Hlavní obsah

Na Slovensku prodávají nejkrásnější místo Slovenského ráje. Kupec je znám

Právo, Ivan Vilček

Jedno z nejhezčích míst Slovenského ráje, Tomášovský výhled, bude na prodej. Umožní to nová zonace Národního parku Slovenský ráj, kterou by ještě letos měla schválit slovenská vláda. Ta má také v plánu toto území zakoupit.

Jedno z nejkrásnějších míst Slovenského ráje je na prodej. Kupec je známVideo: TV Markíza

 
Článek

„Poprvé by zde mělo dojít k výkupu pozemků a k nájmu pozemků,“ řekl televizi Markíza ředitel správy národního parku Tomáš Dražil. Na nabídku státu jako první zareagovali majitelé zmíněného Tomášovského výhledu.

„Státu nabídneme k prodeji celkem dvaaosmdesát hektarů. Součástí nabídky je i Tomášovský výhled,“ řekl Michal Bittšovský z lesního společenství Les Tomášovce. Slovenský ministr životního prostředí Peter Žiga vyjádřil spokojenost, že jeden z nejhezčích koutů Slovenského ráje se dostane do vlastnictví státu.

„Bude to v hodnotě asi 200 tisíc eur,“ dodal Žiga.

Nová zonace umožní také rozšíření nejvíc chráněných území, ale umožní i snížení ochrany tam, kde to není nutné.

Tomášovský výhled je jedno z nejfotogeničtějších míst Slovenského ráje a oblíbeným místem turistů. Je odtud nádherný výhled na zdejší rokliny, ale i na Vysoké Tatry.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodný dům fotografa Beatles se rozpadá

Dežo Hoffmann ze slovenského města Banská Štiavnica byl dvorním fotografem skupiny Beatles, ale pořídil snímky také Marilyn Monroe, Franka Sinatry, Toma...

Výběr článků

Načítám