Hlavní obsah

Země, kterou byste na slepé mapě marně hledali, se otevírá světu

Novinky, jky

Ruku na srdce. Kolik lidí z vašeho okolí by na slepé mapě umístilo vlaječku Kyrgyzstánu zcela správně? Tato chudá středoasijská republika zatím rozhodně není destinací, kam by se turisté sjížděli ve velkém. Přírodních krás má však na rozdávání a nedávno tam započaly i jisté snahy o ukotvení základů ekoturismu. A jaký tedy Kyrgyzstán je?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyrgyzstán láká turisty na panenskou příroduVideo: Reuters

 
Článek

Horská jezera, říčky, vodopády - to jsou lákadla chudého středoasijského Kyrgyzstánu. Oblast údolí kolem vysokohorského jezera Son-Kol leží zhruba 300 kilometrů jižně od hlavního města Biškeku. Stáda jaků, koní a velbloudů křižují zelená horská údolí a pro fotografy dotváří pokojný výjev této zapomenuté krajiny.

Léto je pro cesty do Kyrgyzstánu ideální, když se v nižších oblastech teploty často přehoupnou i přes třicítku a ranní a večerní doba je pak ideální pro chození po okolí. Řeklo by se skoro středomořské klima. Právě v létě se místní i turisté shlukují kolem malebných jezer, kde se koupou či grilují některé z místních specialit.

Pijí koňské mléko

Išenbek Čalbájev si vydělává na živobytí tím, že vozí turisty po horách. Přiznává, že jeho podnikání je vysoce závislé na počasí. „Když cestujeme do hor, je to všechno o cestách. Když jsou cesty dobré, bude hodně hostů a naši šéfové ve městech budou šťastní, že vše funguje. Uvědomili jsme si to loni, když byla velká sucha,” uvedl.

Při cestách s ním si lidé mohou vychutnat typická místní jídla a kvalitní čaj. Poměrně běžná je v oblasti i konzumace koňského mléka a pastevci jej každý den nosí domů velké množství. A i turisté, z nichž někteří do Kyrgyzstánu dorazili doopravdy z druhé strany světa, si místní delikatesy pochvalují.

Kazachstán je oproti Kyrgyzstánu velmi bohatý

„Byla jsem v Kyrgyzstánu pouze několik dní, ale je to krásná země - ty hory jsou úchvatné. Jídlo tu bylo opravdu skvělé a lidé jsou velmi milí. Milí a slušní. Je to bezvadné místo k navštívení,” uvedla Sarah, která žije v kanadském Vancouveru.

Kyrgyzstán je převážně muslimskou zemí a obývá ho 5,5 miliónu lidí. Hrubý domácí produkt je zde více než desetkrát nižší než v sousedním Kazachstánu. Zchudlé zemi poskytuje finanční pomoc i Rusko. A turismus by mohl být jedním ze způsobů, jak by se tato bezesporu krásná země mohla aspoň trochu postavit na vlastní nohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám