Hlavní obsah

Na Bali jsou kvůli zrušeným letům stále uvězněny tisíce turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéské úřady se chvatně snaží vyřešit krizi na ostrově Bali, kde kvůli zrušení téměř 900 letů uvázly tisíce turistů, informovala agentura AFP. Spoje přilétající na Bali a odlétající z tohoto turisty oblíbeného ostrova jsou zastaveny od čtvrtečního večera kvůli sopečnému popelu z aktivního vulkánu Mount Raung na ostrově Jáva.

Foto: ČTK/AP

Na odlet z Bali čekají tisíce lidí

Článek

České turisty podle českých cestovních kanceláří nicméně nastalá situace nepostihla. Podle Kateřiny Petříčkové z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČKA) létají Češi na Bali převážně v zimě. Navíc české kanceláře podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR vozí turisty zpravidla na jih ostrova, kdežto sopečný prach zasáhl jeho severní část.

Ministerstvo zahraničí počty turistů neeviduje, a v souvislosti s problémy na Bali je dosud nikdo nekontaktoval. Zahraniční turisté, kteří na Bali přiletěli během vrcholící sezóny, vylíčili novinářům chaotické scény na letišti Ngurah Rai, kde stovky cestujících táboří na trávníku, spí na podlaze a nervózně čekají na jakékoli informace.

Foto: ČTK/AP

Situace se na severu Bali hodinu od hodiny.

V sobotu odpoledne byl provoz letiště obnoven, ale úřady ho znovu uzavřely v neděli, kdy se sopečný prach znemožňující dostatečnou viditelnost vrátil. V pondělí se vzduch opět trochu vyčistil, což letecký provoz umožnilo obnovit. Správa letiště se snaží odbavovat lety tak rychle, jak to jde, protože sopečný prach se může kdykoli vrátit. I v ideální situaci ale může návrat k normálnímu provozu trvat až tři dny, uvedla AFP s odvoláním na zástupce letiště.

Úřady zvýšily stupeň varování pro 3300 metrů vysokou sopku Mount Raung na konci minulého měsíce, když vulkán začal chrlit lávu a sloup popela vysoko do vzduchu. Žádnou evakuaci ale nenařídily, protože ti, kdo by mohli být případnou erupcí ohrožení, se už dříve odstěhovali do bezpečné vzdálenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám