Hlavní obsah

Situace na koupalištích je dobrá i navzdory horku

Navzdory tropickým teplotám, které nedávno panovaly, zůstává voda na většině přírodních koupališť v Česku vhodná ke koupání. Na zhruba patnácti místech je kvalita vody zhoršená, někde hygienici koupání vyloženě nedoporučují. Kvůli vysokému výskytu sinic zakázali lidem vstupovat do rybníka Hnačov na Klatovsku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Kvalita vody v Hnačově bývá špatná už od začátku sezóny každoročně. Mírně zhoršená jakost vody je na Klatovsku také v rybníku Valcha, dobrou kvalitu vody se stále vysokou průhledností si v Plzeňském kraji udržuje plzeňský Velký bolevecký rybník. Největší vodní plocha kraje, přehrada Hracholusky, má nejčistší vodu u hráze.

Na vlastní nebezpečí je koupání v sokolovské nádrži Michal, kde při vlně veder další návštěvníci nahlásili zdravotní problémy s cerkáriovou dermatitidou. Cerkárie jsou larvy motolic, které se lidem zavrtávají do kůže a způsobují svědící puchýře či otoky, někdy i průjem. Hygienici je už počátkem června objevili také na koupališti v Zákupech na Českolipsku, lidé se tam přesto koupou. V Libereckém kraji vedle Zákup hygienici nadále nedoporučují vstupovat do vody také na koupališti v Chrastavě na Liberecku, tam kvůli bakteriím.

V Královéhradeckém kraji je zhoršená kvalita vody ke koupání u autokempingu vedle nádrže Rozkoš na Náchodsku a ve Stříbrném rybníku u Hradce Králové. V obou nádržích je zvýšený výskyt sinic a horší průhlednost, hygienici doporučují se po koupání osprchovat čistou vodou. V Pardubickém kraji se postupně zhoršuje jakost vody v přehradě Seč na Chrudimsku a rybníku Dlouhý na Orlickoústecku.

Orlík se sinicemi, ale únosný

V nádrži Orlík jsou stále sinice, kvalita vody se ale zlepšila. Výrazně kleslo množství sinic v Popelíkách a Lavičkách. Voda je tam vhodná ke koupání, ale lidé by se měli poté osprchovat. V dalších dvou orlických lokalitách Trhovky a Podskalí voda vhodná ke koupání stále není. Z pražských přírodních koupališť je zhoršená jakost vody v Hostivařské přehradě. Hygienici ji označili třetím stupněm na pětiškálové stupnici.

Na jižní Moravě má zhoršenou kvalitu vody Vranovská přehrada v Bítově-Kopaninkách na Znojemsku a rybník Suchý na Blanensku, koupání tam ale není nebezpečné. Voda v těchto dvou nádržích podle hygieniků může být kalná nebo je cítit rybinou. Nejteplejší vodu v regionu má nyní vodní dílo Nové Mlýny na Břeclavsku, tento týden měla přes 27 stupňů Celsia.

Stále je možné se koupat v jezerech Poděbrady u Olomouce i v Plumlovské nádrži u Prostějova. V Olomouckém kraji podle hygieniků v přírodních koupalištích nejsou žádné problémy s přemnožením sinic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám