Hlavní obsah

ČR vůči Tunisku postoj nemění, diplomacie o bezprostřední hrozbě neví

Praha

České ministerstvo zahraničních věcí nemá informace o bezprostředním riziku teroristického útoku v Tunisku. Ponechává proto v platnosti předchozí doporučení, aby byli turisté maximálně obezřetní a aby se vyhýbali místům s vysokou koncentrací lidí. Po pátečním zasedání pracovní skupiny zabývající se situací v Tunisku to uvedla mluvčí úřadu Michaela Lagronová.

Foto: Profimedia.cz

Pláže Tuniska patří u českých turistů k těm oblíbenějším. Velkou roli hrají í nízké ceny.

Článek

Stejně jako české ministerstvo podle Lagronové reagovala většina dalších evropských zemí; jen Velká Británie ve čtvrtek doporučila všem svým turistům, aby kvůli vysoké pravděpodobnosti dalšího teroristického útoku co nejdříve opustili Tunisko. Britské cestovní kanceláře už začaly své klienty ze země stahovat.

Britské ministerstvo zahraničí podle agentury AP vyzvalo britské občany, aby do severoafrického státu cestovali jen v nutných případech. Právě Britové tvořili podstatnou část obětí útoku v tuniském letovisku Súsa, kde koncem června zemřelo 38 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

České ministerstvo po tomto útoku vyzvalo české občany, kteří v Tunisku pobývají nebo se v nejbližší době do Tuniska chystají odcestovat, k maximální obezřetnosti. Ministerstvo také nedoporučuje individuální cestování v zemi. Pokud se čeští občané i přes toto doporučení rozhodnou pro individuální turistiku, ministerstvo jim doporučuje, aby se zaregistrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD.

Nebezpečí v pohraničních oblastech

Ministerstvo také nedoporučuje cestovat do odlehlých oblastí Tuniska především v oblastech poblíž hranic s Alžírskem a Libyí, kde existuje značné riziko únosů. Tamní bezpečnostní situace je podle MZV velmi nestabilní, vyskytují se v ní extremistické a teroristické skupiny.

Úřad nedoporučuje cestovat ani do guvernorátů Kasserine a Le Kef s výjimkou jejich center a hlavních přístupových cest. "I zde je ovšem doporučeno vyhnout se všem cestám, které nejsou nezbytné," uvedl úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám