Hlavní obsah

Slezskoostravský hrad má nové lákadlo: Muzeum záhad

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbrusu novou expozici otevřeli v červenci v Ostravě na Slezskoostravském hradě. Dostala název Muzeum záhad a na jejím vzniku se podílel český spisovatel, scenárista a záhadolog Arnošt Vašíček. Právo o tom za hrad informovala Katrin Tomanová.

Foto: archiv Slezskoostravského hradu

Muzeum záhad od Arnošta Vašíčka je žhavou letní novinkou.

Článek

„Muzeum záhad je otevřeno od 1. července. Nová expozice je umístěna v podzemí hradní pevnosti, nahradila stávající expozici útrpného práva. Využívá vlastně prostory s expozicí permoníků a čertů v podzemí Slezskoostravského hradu,“ líčila Tomanová s tím, že návštěvníci se mohou těšit na velké množství záhadných zajímavostí.

Maska smrti i sošky trpasličích démonů

„Lidé zde uvidí masku smrti, tajemnou templářskou relikvii či sošky trpasličích démonů,“ lákala Tomanová. Záhady a tajemno jsou podle ní odjakživa spolehlivým lákadlem na turisty. „ A Ostrava je s nimi přímo bytostně spojena. Právě zde byl natočen první český dokumentární a především i první hraný televizní seriál s tématikou historických záhad,“ upozornila mluvčí.

Expozice v podzemí Slezskoostravského hradu nemá podle provozovatelů turistického objektu v České republice obdoby. „Je koncipovaná tak, aby zaujala dětské i dospělé návštěvníky. Představí v mnoha ohledech překvapivé až senzační exponáty a přitom přinese i trochu poučení. K vidění jsou záhady světové, ale i z našeho kraje,“ líčila dále Tomanová. V Muzeu záhad tak návštěvníci uvidí také české historické záhady prostřednictvím unikátních trojrozměrných rekvizit z natáčení seriálu Strážce duší.

Návštěvnost ostravského hradu roste

„Náš svět není tak obyčejný, jak se na první pohled zdá. Kdesi hluboko pod nánosem všednosti jsou ukryty stopy fascinujících tajemství. Útržky dávno odvátých dějů, minulost plná záhad a nevysvětlitelných okamžiků,“ usmála se Tomanová.

Foto: archiv Slezskoostravského hradu

Muzeum záhad

Ještě před 10 lety se návštěvnost Slezskoostravského hradu pohybovala za rok kolem 4 tisíc lidí, počet návštěvníků této ostravské památky však každoročně roste. V posledních letech jej ročně navštíví až 130 tisíc lidí.

Původně měl být hrad zbourán

„V roce 2003 zbyly z hradu jen trosky. Památkáři navrhovali demolici a umístění cedule, že tady kdysi stál Slezskoostravský hrad. Vedení města Ostravy ale tehdy rozhodlo, že hrad chce zachránit, a trosky svěřilo do naší správy. Postupně jsme pak začali s dostavbou zchátralých a poničených budov, do kterých jsme umístili expozice. Jeho obnova stála kolem 70 miliónů korun,“ řekl před nedávnem novinářům Karel Burda, ředitel Ostravských výstav, které památku provozují.

První písemná zmínka o ostravském hradu pochází z roku 1297. Na renesanční zámek ho pak proměnil Jan Sedlnický z Choltic, který si jej koupil v roce 1508. Poslední majitelé ho opustili v roce 1903, v té době se totiž budovy začaly kvůli poddolování propadat. Město jej získalo na konci 90. let, ročně hrad dotuje miliónem korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám