Hlavní obsah

Dovolená v Řecku: Bankomaty a hospody fungují, benzín teče

Právo, bor

Jak zasáhl vývoj krize rekreační sezónu, jež je v Řecku v plném proudu? Prakticky nijak. „Na dotaz, zda jsou turisté v Řecku s blížícím se nedělním referendem znepokojeni, jich většina odpovídá, že o žádném ani nevědí.“

Foto: Profimedia.cz

Řecký ostrov Santorini

Článek

To je shrnutí ze středečního pravidelného přehledu německého koncernu TUI, jednoho z největších evropských pořadatelů zájezdů. Informace z řeckých médií jsou vzhledem k jazykové odlišnosti pro většinu turistů nedostupné a politické zpravodajství evropských televizí sleduje jen málokdo.

„Odpovídáme na spoustu dotazů těch našich zákazníků, kteří se na dovolenou teprve chystají. Jakmile přijedou na místo, už o nich neslyšíme, protože všechno funguje normálně,“ řekla Právu Andrea Papadopulu z cestovní kanceláře VTT, která se specializuje na zájezdy do Řecka a na Kypr.

Dolary nebrat

„Na co se zákazníci ptají? Tak třeba jestli se budou konat lodní a autobusové výlety, nebo jestli si budou moci půjčit auto, když v Řecku nejsou pohonné hmoty. Jak je to s bankomaty a výběrem hotovosti. Stále dokola je ujišťujeme, že pohonných hmot je dost a peněz v bankomatech už taky.“

„Nedávno se v našich médiích objevila zpráva, že v Řecku fungují směnárny, takže si lidé mohou přivézt na dovolenou dolary a tam si je vyměnit,“ říká Andrea Papadopulu. „I kvůli tomu nám už lidé volali: ,Máme s sebou dolary, ale v půjčovně aut chtějí eura...’ Nevím, kdo tenhle nesmysl vypustil do světa. V Řecku dolary nezaplatíte, musíte si je stejně vyměnit za eura, takže pokud nemáte dolarový účet v bance, platíte směnárenský poplatek dvakrát.“

Kolik za co zaplatíte

Jedna z nejčastějších otázek před cestou na dovolenou se týká výše hotovosti, kterou by si člověk měl do Řecka vzít. „Jednotné doporučení dát nelze. Pokud si chce rodina v místě koupit tři nebo čtyři poznávací výlety, sem tam zajít do taverny na kávu či na skleničku, půjčit si auto a užívat si vodních atrakcí, pak je třeba počítat s útratou ve stovkách eur. Při skromnějším pojetí dovolené člověk vystačí s mnohem menší částkou,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria.

Jak může vypadat případná útrata? Hlavní jídlo v běžné restauraci (suvlaki, musaka) přijde na 7 až 10 eur (asi 190 až 270 korun), salát na 4 až 6 eur (asi 110 až 160 korun). Všeobecně dražší jsou ryby a další mořské speciality. Půllitr piva nebo dvě deci vína stojí 3 až 4 eura (okolo 80 až 110 korun), káva je za stejné peníze, třetinka nealko nápoje stojí 1,50 až 3 eura (zhruba 40 až 80 korun).

V obchodech je litr a půl minerálky za 0,50 až 1 euro (13 až 27 korun), půl litru piva za 0,75 až 1,70 eura (20 až 45 korun), láhev vína od 5 eur (od 135 korun). Zmrzlina je za 1,5 až 3 eura, kilo hroznového vína nebo rajčat za 1,50 až 3 eura.

Benzín natural 95 podražil už začátkem roku na 1,65 až 1,75 eura za litr (okolo 45 korun). Půjčení auta na den stojí podle místa a typu auta od 35 do 50 eur (950 až 1360 korun). Obecně platí, že zboží a služby na ostrovech bývají o něco dražší než na pevnině.

Přibylo zrušených rezervací

Podle pátečních informací ČTK začíná mít řecký turistický průmysl potíže kvůli nadcházejícímu referendu o finanční pomoci a souvisejícímu omezení kapitálových toků. Asociace řeckých turistických kanceláří (SETE) odhadla, že v posledních dnech klesl počet dovolenkových rezervací až o 40 procent. To znamená, že asi 240 000 očekávaných rezervací se nakonec neuskutečnilo.

Šéf SETE Andreas Andreadis podle ČTK zdůraznil, že se žádná katastrofa zatím nekoná: v Řecku je nyní na 800 000 turistů, pro něž restrikce na výběr z bankomatů a platby bankovními kartami neplatí. Loni do Řecka přijelo 24 miliónů návštěvníků, letos jich mělo být o milión více.

Reklama

Výběr článků

Načítám