Hlavní obsah

Paříž dostane novou dominantu, pro mnohé je zrůdná

Novinky, fis

Co je pro jednoho kreativní modernou, může být pro druhého zrůdností hyzdící okolí. Podobně sporný je návrh pyramidového mrakodrapu, který má brzy vzniknout ve francouzské metropoli.

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace mrakodrapu Tour Triangle v Paříži Video: via tourtriangle.com

 
Článek

Mrakodrap Tour Triangle je v Paříži už nějakou dobu kontroverzním tématem. Poté, co byl návrh na jeho výstavbu koncem loňského roku zamítnut, nyní se zdá, že stavba ve městě přece jen vyroste.

Gigant s asi 50 patry má podle serveru news.com.au dosahovat výšky 180 metrů, pojmout mimo jiné 120 hotelových pokojů, restaurace, obchody i 70 000 metrů čtverečních kanceláří. Jeho výstavba má vyjít v přepočtu na více než 17,5 miliardy korun.

Návrh je dílem švýcarské architektonické skupiny Herzog & de Meuron fungující od roku 1978. Mezi jejich díla patří mimo jiné britské národní muzeum moderního umění Tate Modern sídlící v Londýně.

To, že návrh budovy zpracovali zkušení profesionálové, nijak nepodnítilo vlnu přízně. Naopak. Obyvatelé čtvrti Porte de Versailles, v jihozápadní části města, kde má mrakodrap vyrůst, ho nazývají zrůdností a jsou proti jeho výstavbě. Politikům a ekologům se zase Tour Triangle nelíbí například kvůli energetické nešetrnosti.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap Tour Montparnasse dodnes s velkou rezervou převyšuje ostatní budovy Paříže

Nový mrakodrap by měl být dostavěn v roce 2018. Posledním mrakodrapem, který v centru Paříže vyrostl, byl v roce 1973 Tour Montparnasse vysoký 210 metrů s 59 patry. Také ten byl kritizován za to, že pokazil výhled na Paříž. Ve čtvrti Défense, která spadá už do pařížského předměstí, je od roku 2011 nejvyšší stavbou 231metrová kancelářská budova Tour First.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám