Hlavní obsah

Po teroristickém útoku mohou turisté zájezd do Tuniska bezplatně vyměnit, nabízejí české cestovky

• Aktualizováno

Cestovní kanceláře nabízejí svým klientům se zakoupeným zájezdem do Tuniska změnu destinace či storno. Po pátečním teroristickém útoku ve městě Súsa také zvyšují bezpečnostní opatření. Ministerstvo zahraničí aktuálně prověřuje, zda mezi oběťmi byli čeští turisté. Podle dosavadních informací nebyli. Informoval o tom David Frous z tiskového odboru ministerstva.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Tuniské město Súsa

Článek

Při pátečním teroristickém útoku na pláži u hotelů ve městě Súsa ve východním Tunisku zahynulo nejméně 39 lidí. V letovisku jsou nyní stovky českých turistů, uvedly cestovní kanceláře. "Je pochopitelně velmi brzy, takže informace musíme prověřit," poznamenal také Frous.

Podle prvních informací útok zasáhl hotely Bellevue a Royal Kenz, kam vypravuje zájezdy pět českých cestovních kanceláří - Exim tours, Blue Style, Azur Reizen, Maxi Reisen a Best Reisen. Vyplývá to z údajů cestovního portálu Invia.cz. Později vyšlo najevo, že hlavním terčem byl hotel Imperial Marhaba.

Náhradní dovolená

Podle delegáta cestovní kanceláře Čedok ve městě není mezi oběťmi žádný Čech. Blue Style v Súse nyní nemá žádné klienty. V hotelech v ostatních tuniských letoviscích, kde klienty má, nyní posiluje bezpečnostní opatření. Turistům, kteří mají koupen zájezd do Tuniska, nabízí v případě jejich zájmu výměnu do jiného státu, řekla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

Okolo 400 českých turistů je v Tunisku také s CK Fischer. Přibližně 20 z nich v oblasti útoku. „Klientům, kteří jsou nyní v Tunisku a budou se chtít vrátit dříve, se pokusíme zajistit návrat na nejbližších letech,” uvedl mluvčí CK Jan Osúch. Doplnil, že těm, kteří už mají zakoupenou dovolenou a nebudou chtít do Tuniska odletět, umožňuje cestovka bezplatnou změnu destinace nebo bezplatné storno zájezdu.

Do Tuniska loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo na dovolenou 77 000 českých turistů, v roce 2013 jich bylo 115 000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám