Hlavní obsah

Česko patří k nejčastějším destinacím pro letní dovolenou slovenských turistů

Česká republika patří v dovolenkových destinacích slovenských turistů mezi stálice. Nejinak tomu bude i letos. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury TNS Slovakia. Většina obyvatel pětimiliónové země ale s dovolenou o nadcházejících letních měsících nepočítá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dovolenou v létě plánuje podle květnového průzkumu 40 procent Slováků. Z této skupiny dvě pětiny obyvatel Slovenska hodlají strávit volno ve vlasti, dalších 32 procent v Chorvatsku a 13 procent v Česku. Do jiných než zmiňovaných zemí, jako například do Bulharska, Řecka, Turecka či Itálie, se chystá necelá desetina oslovených, kteří se již rozhodli pro dovolenou.

Slováci dávají přednost tradiční dovolené v podobě oddechu. Pro poznávací pobyty se rozhodla necelá pětina respondentů a jazykové pobyty si zvolilo pouze procento dotázaných.

Pozitivní výhledy roku 2015

Podle informací agentury Czech Tourism se Slováci v Česku během dovolené zdržují v průměru tři dny. Mnoho turistů ze Slovenska podniká do ČR pouze jednodenní výlety do hor nebo k příhraničním turistickým cílům. Počet slovenských návštěvníků v ČR se pohybuje kolem sedmi procent z celkového počtu zahraničních turistů.

Český statistický úřad zaznamenává pouze ty, kteří přespávají v hromadných ubytovacích zařízeních. Turisty, kteří naleznou útočiště u známých či v menších ubytovacích zařízeních, statistiky neevidují. „Počet slovenských turistů byl tedy v loňském roce ještě vyšší než udávaného půl miliónu,“ řekla Novinkám mluvčí Czech Tourism Martina Fišerová.

Doplnila, že v prvním čtvrtletí tohoto roku se v českých hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo více než 100 tisíc slovenských turistů, což je zhruba o 20 procent více než ve stejném období roku 2014. Výhodou Česka je pro slovenské výletníky nejen blízkost, ale také minimální jazyková bariéra.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám