Hlavní obsah

Hrozba zmenšování příručních zavazadel se vzdaluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) odstoupilo od svého nedávného doporučení, aby aerolinky snížily povolenou velikost příručních zavazadel, která si pasažéři mohou vzít bezplatně na palubu letadla. Důvodem odstoupení od tohoto návrhu je pravděpodobně kritika ze strany amerických leteckých společností.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Minulý týden na výročním zasedání IATA ve floridském Miami padl podle BBC a dalších světových médií návrh omezit velikost příručních zavazadel na rozměry 55x35x20 centimetrů, což by znamenalo v některých případech zmenšení až o několik desítek procent oproti aktuálnímu povolenému objemu.

Rozdíl se u různých leteckých společností liší, některé aerolinky připouštějí ještě menší velikost, než byla doporučena. Podle přehledu na BBC například Wizz Air povoluje příruční zavazadla o maximální velikosti 42x32x25 centimetrů. Uskromnit by se nemuseli ani klienti společnosti Ryanair, která nyní připouští rozměry 50x40x20 centimetrů.

IATA od návrhu ustoupila

Důvodem navrhovaného omezení měl být nedostatek úložného prostoru v letadlech, čímž se podle IATA mimo jiné zdržuje nástup cestujících. Podle sdružení souhlas s tímto návrhem naznačila řada významných aerolinek jako Lufthansa, Emirates, Qatar Airways, China Eastern, China Southern nebo Caribbean Airlines. Naproti tomu americké letecké společnosti, a nejen ony, důrazně nesouhlasí.

Návrh na optimalizaci velikosti příručních zavazadel podrobili okamžité kritice někteří američtí senátoři. Nelíbilo se jim, že by si cestující museli pořizovat nová zavazadla. Stejně tak návrhu oponují největší americké letecké společnosti – American, Delta a United Airlines. Například Delta oznámila, že bude raději usilovat o zvětšení úložného prostoru než o zmenšení zavazadel. Právě americká kritika nejspíš IATA přiměla od aktuálního návrhu odstoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám