Hlavní obsah

Muzeum Mladoboleslavska odhalí vzácné archeologické nálezy

Muzeum Mladoboleslavska připravuje ve spolupráci s Národním muzeem výstavu cenných archeologických nálezů, které se našly nedaleko Mladé Boleslavi koncem roku 2013. Majetek zámožného člověka, zřejmě kupce, byl uschován či ztracen přibližně v roce 999. Jeho hodnota je nevyčíslitelná, vysvětlil archeolog a autor výstavy Filip Krásný. Výstava potrvá od 16. do 21. června.

Foto: archiv Muzea Mladoboleslavska (Luboš Polanský), ČTK

Stříbrné denáry z pokladu

Článek

Stříbrné šperky, mincovní závaží a další předměty nalezené v lese nedaleko Mladé Boleslavi jsou jedním z nejvzácnějších archeologických nálezů poslední doby. Poklad z počátku české státnosti bude veřejnosti představen úplně poprvé.

„Poklad tohoto složení je mimořádný v rámci celých Čech, druhý podobný u nás doposud nalezen nebyl," řekl Krásný. Po ukončení výstavy v Mladé Boleslavi budou předměty vystaveny na Pražském hradě, kde se stanou součástí mezinárodní výstavy Dědictví Karla Velikého.

Návštěvníci se mohou těšit na stříbrné mince pravděpodobného zakladatele Mladé Boleslavi knížete Boleslava II., dvě unikátní sady mincovních závaží s tajemnými nápisy, zlomky stříbrných ozdob nebo přírodní křišťál.

V den zahájení výstavy si lidé mohou poslechnout také přednášku numismatika Luboše Polanského z Národního muzea, věnovanou tomuto nálezu. Během výstavy bude možné vlastnoručně si vyrazit repliky vystavených mincí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám