Hlavní obsah

Paříži došla trpělivost s neukázněnými turisty. Zakročí proti tradici zamilovaných

Novinky, fis

Francouzská metropole už dlouhou dobu válčí se zamilovanými turisty. Respektive s těmi, kteří na zdejších mostech stvrzují svou lásku pomocí zámečků. Kdo koho miluje, jde nyní stranou, podstatné je, že zámky devastují obtěžkaná zábradlí. Nepomohly ani oficiální zákazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konec zámků zamilovaných na mostě Pont des ArtsVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí začaly ze slavného pařížského mostu Pont des Arts postupně mizet tisíce zámků všech barev a velikostí popsaných srdíčky a iniciály. Městská radnice se konečně rozhodla rázně jednat za účelem záchrany mostu. Informoval o tom francouzský server The Local.

BEZ KOMENTÁŘE: Pařížský most Pont des Arts

Už před rokem radnice turistům zakázala na zábradlí mostu Pont des Arts zámky věšet. Vytvořila tehdy speciální internetové stránky, na něž měli zamilované dvojice možnost nahrávat své autoportréty pořízené při návštěvě tohoto místa. Alternativa nezabrala, turisté zákaz ignorovali.

„Tento fenomén způsobuje dva problémy — trvalé poškození dědictví Paříže a také narušení bezpečnosti Pařížanů i turistů,“ uvedla radnice.

Obyvatelé jsou pobouření

Očištění mostu Pont des Arts, který má pro město historickou hodnotu, má trvat týden. Obdobný problém však Paříž řeší i na dalších mostech a památkách — včetně Eiffelovy věže. Celoplošný zákaz upevňování zámků lásky radní vydávat nechtěli, aby město v očích turistů neztrácelo na sympatii. Neukázněnost návštěvníků je ale zatlačuje čím dál víc do kouta.

Jako ochrana zábradlí poslouží 110 speciálních panelů, které město nechalo vyrobit a ozdobit umělce. Od letošního října mají být naistalovány nejen na mostě Pont des Arts, ale také na mostě Pont de l'Archeveché, taktéž devastovaného tíhou zámků.

Foto: Profimedia.cz

Most Pont de l'Archeveché

Situace trápí i místní obyvatele. Dva Američané žijící v Paříži vytvořili proti zámkům lásky loni petici, kterou podepsaly tisíce lidí. [celá zpráva] Aktuálně běží proti destruktivní tradici kampaň No Love Locks.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám