Hlavní obsah

Brněnská zoo láká na nová mořská akvária

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská zoologická zahrada zve návštěvníky na prohlídku tří mořských akvárií s celkovým objemem 5000 litrů vody. Lidé v nich uvidí mořské predátory - murény a perutýny i pestrobarevné ryby, jejichž domovem jsou korálové útesy. Informovala o tom mluvčí zoo Monika Brindzáková.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Nová akvária jsou fascinující podívanou nejen pro děti, ale také pro dospělé.

Článek

Vybudování akvárií přišlo na zhruba milión korun. Zájemci je naleznou v expozici Tropické království. V jednom z akvárií jsou umístěni mořští korýši. Celkem je v akváriích 16 druhů ryb. V první nádrži mohou návštěvníci sledovat mořské predátory — perutýny a murény.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Muréna přičnopruhá

Perutýni jsou mořské dravé ryby, vyznačující se prodlouženými paprsky hřbetní a prsní ploutve. Mají jed, jenž je srovnatelný s jedem kober. Způsobuje vážná zranění i smrt. Žijí v teplých mořích, Indickém a Tichém oceáně. V Brně je z 10 známých druhů perutýn ohnivý, tykadlový a pruhovaný.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Takto vypadá perutýn

Akvárium korálový útes není biotopicky zaměřen a obsahuje různé útesové nedravé ryby, měkké korály, korýše i ježovky. Třetí nádrž je určena pro tropické teplomilné korýše, které je však velmi obtížné získat. „Nyní je v nádrži jeden nádherný korýš druhu Panulirus versicolor, v brzké době očekáváme dodání dvou korýšů druhu Panulirus ornatus," doplnila mluvčí.

Zoo Brno chová 800 zvířat 200 živočišných druhů. Loni do ní zavítalo přes 260 000 lidí. Zájem o ni vzrůstá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám