Hlavní obsah

Procházka lázeňským městem v srdci Německa, které ohromilo už Římany

Novinky, Ondřej Kořínek

Wiesbaden hlavní město Hesenska v srdci Německa je pro mnohé dosud neobjeveným klenotem této oblasti. Moderní lázeňské město plné kultury a obchodů najdete asi půl hodiny jízdy od Frankfurtu nad Mohanem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Marktkirche na hlavním náměstí

Článek

Města, nebo chcete-li oblasti, si cenili už Římané, kteří využívali tamní léčivé prameny vyvěrající ze země. Do dnešní doby se jich několik zachovalo a hostům ve městě nabízejí osvěžení. Proslulá je lázeňská kolonáda v centru města s parkem Kurpark. Ohromí ovšem budova kasina Kurhaus v neoklasicistním stylu s monumentálními sloupy. Podle turistického průvodce si v kasině zahrál básník Fjodor Michajlovič Dostojevskij a skladatel Richard Wagner. O tom, zda něco vyhráli, ale písemnosti mlčí.

Jednu z největších kolonád vůbec po pravé straně doplňuje wiesbadenské státní divadlo. Jeho hezčí část je však z opačné strany z parku. Budovu tam nechal postavit v roce 1894 císař William II., o necelých 10 let později k ní přibyla rokoková vstupní hala. Pokud se rozhodnete divadlo navštívit, všimněte si, že mezi tanečníky najdete také Čechy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Park s budovou kasina v centru Wiesbadenu

Pokud nejste fanoušky historických budov či kultury, ohromí vás třeba procházka parkem vybudovaným v anglickém stylu v 19. století. Několik fontán s květinovou výzdobou přímo vyzývá k posezení. Na menším jezeře se za pár eur dokonce můžete projet na šlapadle.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hlavní bulvár s prapodivnými stromy

Jestliže se vrátíte zpátky na hlavní třídu, natrefíte na stromy, jejichž větve se každý rok stříhají a na jaře připomínají spíš sochy. Kteroukoliv boční ulicí na levé straně bulváru se pak dostanete na hlavní náměstí s protestanským kostelem Marktkirche. Pětivěžový kostel postavený v 19. století jako neogotická bazilika dominuje centru města. Kostel je v odpoledních hodinách přístupný pro veřejnost.

Nacisté zničili synagogu

Centrem města ulicí Michelsberg se dostanete k místu bývalé židovské synagogy Gedenkstatte Alte z roku 1869. Synagoga byla zničena o Křišťálové noci v roce 1938 nacisty. Na jejím místě dnes stojí památník — několika zdmi připomíná, kde synagoga stála. Pomník byl postaven v roce 2011 a obsahuje stovky jmen nejen místních židů, kteří byli nacisty zavražděni.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Unikátní stavba kostela Ringkirche

Jeden z dalších pozoruhodných kostelů najdete nedaleko odtud, když se dáte hlavní ulicí doleva. Ta vás dovede na Rheinstrasse, jíž dominuje Ringkirche. Dvě 65 metrů vysoké věže doplňuje netradiční podoba kostela s několika loďmi a apsidami, které vytvářejí jakousi mnohoúhelníkovou podobu stavby. V jednotlivých lodích jsou galerie pro diváky, varhany nebo místa pro zpěváky. Kostel si nechala postavit protestanská církev na konci 19. století.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hlavní nádraží ve Wiesbadenu

Pakliže se vydáte od kostela po silnici na jih, za chvíli stanete před hlavním nádražím. Neobarokní budova s vysokou věží byla otevřena v roce 1906 samotným císařem Vilémem II. Pruským. Vlakem se odtud dostanete všemi směry, kromě toho je před ním hlavní tepna městských autobusů. Důležité je vědět, že po městě se můžete pohybovat za jednotnou cenu 2,70 eur (asi 75 Kč). Jízdenka vlakem například do Frankfurtu už stojí osm eur (asi 224 Kč). Před nádražím je překrásný park s kašnou a posezením.

Milovníkům zámků určitě přijde vhod Stadtschloss – městský zámek. Postaven byl mezi lety 1835 – 1841. Nyní je v něm sídlo Zemského sněmu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Lanovka na kopec Neroberg

A protože jsme v lázeňském městě, zmiňme asi nejznámější pramen. Je jím nepochybně Kochbrunnen se svým teplým pramenem. Využívali ho lidé už ve 14. století. Termální pramen má podle informační brožury teplotu až 66 stupňů Celsia. Pokud je pro vás stud cizí slovo, navštivte sousední wellness se saunou a bazénem, který je určený nudistům.

Mauzoleum pro vévodkyni

Přesuňme se ovšem o pár kilometrů severněji na okraj Wiesbadenu. Pod kopcem Neroberg, kam vás doveze třeba autobus číslo 1, je skromná lanovka, která vás vyveze asi o půl kilometru dál na kopec. Pokud chcete ušetřit tři eura, můžete se vydat podél lanovky pěšky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Výhled na město

A co že na Nerobergu uvidíte? Například památník první světové války a za ním neopakovatelný výhled na město. Samozřejmostí je restaurace a také Monopteros, jakási sloupová rotunda připomínající římské památky. Konkrétně tato byla postavena v roce 1851.

Nejzajímavější pamětihodností je o kus dál stojící Russische Kirche. Kostel s pěti pozlacenými věžemi, který byl postaven mezi roky 1847-1855, je jednou z nejcennějších památek Wiesbadenu vůbec. Původně sloužil jako mauzoleum pro vévodkyni Alžbětu Nasavskou, neteř cara Alexandra I., která však záhy zemřela.

V průvodci se můžeme dočíst, že je známý také jako Greek Chapel a dnes slouží tamní ruské komunitě jako farní kostel. Je přístupný veřejnosti, takže si můžete prohlédnout i jeho skvostný interiér.

Sportovně založení návštěvníci města si cestou ke kostelu všimnou venkovního bazénu, ze kterého je údajně panoramatický výhled na město.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Russische Kirche s pozlacenými kupolemi věží

Poslední pozoruhodností, kterou nelze nezmínit, je zřícenina hradu, k níž můžete dojít okrajem lesa z Nerobergu. V části města Sonnenberg se nad domy majestátně rozhlíží zřícenina stejného jména. Precizně upravenou věž nemůžete minout. Hrad dal vybudovat vévoda z Nassau na přelomu 12. století. Sídlil tam mimo jiné německý král Adolf Nasavský.

Dnes si opravený hrad můžete prohlédnout a občerstvit se v něm. Cestou k bráně si rovněž všimněte, jak do části hradeb zarostly domy v podhradí. Z druhé strany je pak znát aktivní hradní činnost. Nejenže se zřícenina nadále rekonstruuje, ale je využívána jako kulturní středisko.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zřícenina hradu Sonnenberg

Pokud vás vyprávění o městě nadchlo a chystáte se vyrazit z Česka, asi nejjednodušší je to autem po dálnici. Jinak můžete zvolit autobus do Frankfurtu a pak vlak do Wiesbadenu. Hned u nádraží je informační středisko, druhé je v centru města. Jízdenky na MHD se prodávají pouze v automatech nebo u řidiče.

Oblíbeným dopravním prostředkem je u místních kolo. Na ulicích jich najdete stovky, ať už parkujících nebo jedoucích. Bez obav můžete svůj bicykl nechat na ulici, kriminalita je ve městě minimální i proto, že v něm žijí většinou majetnější lidé a nájmy jsou drahé. Na závěr nezbývá než doporučit návštěvu Mainzu nebo výlet lodí po Rýnu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám