Hlavní obsah

Vogalonga aneb Zachraňte Benátky

Novinky, Michaela Cmíralová

Benátky mají za sebou víkend, kdy v nich nebylo k hnutí. Aspoň tedy pokud jste se chtěli pohybovat po vodě. V ulicích to tak dramatické nebylo, zato v místních vodních kanálech se situace nápadně podobala dálnici D1 těsně před prodlouženým víkendem. Konala se tu Vogalonga, které se rok co rok zúčastní více než 7000 veslařů z celého světa.

Závodu Vogalonga se zúčastnily tisíce veslařůVideo: Pro Novinky.cz Michaela Cmíralová

 
Článek

„Není důležité, zda veslujete na benátský způsob, nebo třeba na ten anglický. Stejně tak nezáleží na tom, jaké plavidlo řídíte. Vogalonga je pro všechny, co nechtějí, aby se vytratila odvěká tradice veslování, která pro Benátky byla vždycky stěžejní,“ vypráví se zápalem v očích Antonio Rosa Salva, jehož dědeček tento závod před 41 lety založil.

I když by se to mohlo zdát, v závodě nejde jen o nějakou pýchu nebo rozmar Benátčanů. Vogalonga vznikla, aby rok co rok varovala, a to nejen místní, ale celý svět. Její poselství je jednoduché, ale závažné: „Benátky jsou křehké město. Všechny ty krásné kostely mají základy postavené ve vodě, a tak s každým novým motorovým člunem a novou výletní lodí riskujeme jejich poškození.“

Vykázat čluny není žádoucí 

Bývaly doby, kdy benátskými kanály proplouvaly pouze malé dřevěné lodě a gondoly, které poháněla manuální síla jejich veslaře. Dnes tudy ale proplouvá tolik motorových člunů, že hladina je rozbouřená natolik, že vyrazit na ni s gondolou v některých částech města není ani možné. Gondolám zůstaly vyhrazené malé boční kanály, kam se čluny nevejdou, a kolikrát i sami gondoliéři mají co dělat, aby projeli. Velké kanály ale převzaly velké lodě. A právě ty podle Salvy ohrožují statiku okolních staveb: „Čím větší loď, tím větší tlak vody, který způsobuje erozi v samotných základech místních budov.“

Místní si uvědomují, že vykázat čluny není dnes už možné ani žádoucí. Věří ovšem, že stačí, aby si jejich řidiči tíživost situace sami uvědomili. „Čluny nejsou problém, problém jsou jejich řidiči. Je třeba, aby jezdili pomalu a neřítili se kanály takovou rychlostí, jako je tomu dnes v turistických sezónách, kdy prostě každý někam spěchá,“ zakončuje Salva.

Podpořit tuto myšlenku přijelo tento víkend téměř 2000 lodí. Na hladině jste tak mohli vidět vše od klasických gondol přes kajaky až po paddle boardy. Nezvítězil ale nikdo, ve Vogalonze nejde o to, vyhrát, ale zúčastnit se.

Oslava výjimečnosti 

Pro Benátky je tento závod opravdovou oslavou jejich výjimečnosti. Podobných festivalů, kdy máte možnost nahlédnout tak trochu do duše místních obyvatel, je po světě nespočet. Krásným příkladem může být například Mercé, největší fiesta v Barceloně, která jejím návštěvníkům odhalí pravou tvář španělské vášně.

„Dnes se stává trendem necestovat už jen klasicky po památkách, ale hledat místa a zážitky, které vám opravdu umožní procítit a pochopit místní kulturu. Samozřejmě to chce mít v místě nějaké kontakty, potkat se s místními, vědět, co si nenechat ujít, a nechat si doporučit co podniknout. Lidé jsou často příliš zaměstnaní, aby si tohle všechno sami před dovolenou vyhledali. Vogalonga je však jednoznačně jednou z akcí, kterou člověk nesmí vynechat, pokud je v Benátkách ve správnou dobu,“ uvádí Kateřina Mikulková z cestovatelského portálu Travelove.cz.

Jak Mercé, tak Vogalonga vám zaručí vhled do místní kultury, jak byste ji jinak nepoznali. Pokud opravdu budete chtít nahlédnout pod pokličku a budete se trochu pídit, zjistíte, že celá Vogalonga je víceméně dílem jedné rodiny a jejích přátel.

Chce být nezávislý 

Nejde o žádnou velkou korporaci ani sdružení. Dědeček Salvy se nechtěl smířit s tím, že tradiční umění je vytlačováno moderními stroji, a od té doby Vogalonga pokračuje a její organizace se drží v rodinné linii. Zatímco během roku všichni dělají v rodinném byznysu, kterým je catering, dva měsíce před závodem se jejich život změní a s plným vypětím a pomocí svých přátel se soustředí na přípravu závodu.

Mohli by sice snadno sehnat sponzory, kteří by přinesli více peněz a práci jim usnadnili, otec Salvy ale nechce. Chce si zachovat nezávislost a svobodu. A tak od každého účastníka vybírají dvacet eur, za která účastníci mimo jiné dostanou diplom, medaili a tričko. Moc peněz na věci kolem tak nezůstává, i přesto se závod díky vášni a odhodlání svých zakladatelů koná už 41 let.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám