Hlavní obsah

V zooparku Zájezd se daří vzácným chameleonům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zooparku Zájezd nedaleko Kladna chovají řadu druhů chameleonů včetně vzácných chameleonů deremenských. Celkem tam mají více než 40 druhů exotických a domácích zvířat včetně rysa, velbloudů, surikat, ale i koz, morčat, slepic či králíků v dětském koutku. Expozice chameleonů bude zpřístupněna během tohoto týdne, kdy už nebudou hrozit nízké venkovní teploty, které by těmto ještěrům ublížily, řekl mluvčí zooparku Jan Marek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jeden z chameleonů zooparku Zájezd

Článek

„Expozice chameleonů, která je v zooparku k vidění od května do října, je unikátní v rámci ČR, ale pravděpodobně i v Evropě," uvedl kurátor zvěře v zooparku Jiří Marek. Mezi vystavenými druhy jsou například horské druhy původem z Afriky.

Důvodem, proč se v Zájezdu daří i odchov chameleonů, je také to, že mohou strávit část roku na slunci. Příkladem je i chameleon deremenský, který je v přírodě na pokraji vyhynutí, ale v zooparku se ho daří množit.

Ne všechny chameleony zoo vystavuje, pro některé ještě nemá vytvořenou expozici. Na svůj venkovní pavilon například zatím čeká chameleon Parsonův pocházející z Madagaskaru a patřící k největším chameleonům vůbec. Může mít i přes půl metru. Inkubace jeho vajec trvá skoro dva roky a mezi chameleony se dožívá vysokého věku, i více než 10 let, oproti jiným druhům, které se dožívají třeba pěti let.

Nejen chameleoni

Zooparku se také daří chov lemurů, mají jich pět druhů a zajímavý je například lemur kata, jehož mláďata odchovává každým rokem. Pak se dostávají například na Kypr, do Anglie, Jižní Koreje a dalších zemí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

V Zájezdu si prohlédnete i tyto lemury

V dětském koutku jsou domácí zvířata, která si děti mohou i pohladit. Oblíbené jsou i surikaty. „Pro děti je vždy nejzajímavější, když mohou zvíře pod naším dohledem nakrmit a nebo si ho pohladit. Velký úspěch mají také mláďata," řekl Marek.

Jednou z hlavních hvězd zooparku je rys Blonďák, kterého odchovali lidé a v pátek oslaví první narozeniny. Za jeho jméno může jeho netypické zbarvení s menším množstvím pro rysa typických puntíků. Právě on je tváří projektu Setkání s rysem, které má za cíl upozornit na ubývání těchto šelem v ČR.

Na začátku 19. století byl rys vyhuben, pak se začal vracet do Beskyd a Jeseníků. „Po roce 1982 začali lidé vracet rysa na Šumavu, populace se začala rozrůstat, ale stále je v ČR jen asi 80 dospělých jedinců, okolo roku 2000 to ale bylo 120 kusů jen na Šumavě, a důvodem jsou hlavně pytláci," uvedl kurátor zvěře.

Má se rozrůst

Zoo by se v příštích letech měla ještě rozrůst mimo vesnici. Má přibýt například lesopark s výběhy pro šelmy, jako jsou rys, vlk a podobně. Celková investice bude řádově až v desítkách miliónů korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Také velbloudi jsou obyvateli zooparku Zájezd

„Rádi bychom lidi dokázali nadchnout pro ochranu přírody a zachování rozmanitosti druhů v české přírodě. V minulosti na to lidé hodně zapomínali," řekl Marek, proč se snaží zoo dál rozšiřovat. Podle něj je důležitá i co největší druhová rozmanitost v kulturní krajině, tedy nejen na chráněných územích.

Zoo byla založena v roce 1998, veřejnosti je ale přístupná od roku 2009. Má rozlohu přes 2,5 hektaru. Návštěvnost zooparku stoupá, loni činila kolem 30 000 návštěvníků, letos by to mohlo být přes 35 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám