Hlavní obsah

Na skok v Aténách

Právo, Bohuslav Borovička

Nikdo by nedokázal spočítat, kolik už toho bylo od starověku po dnešek napsáno o Aténách. Je to nekonečná píseň oslavující jednu z kolébek evropské civilizace.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Aténské divadlo Heroda Attica

Článek

Být kdekoliv na řecké pevnině a nenavštívit Atény, to by bylo neodpustitelné. Tak se tam pojďme vypravit.

S plánkem v ruce

Z Akropole může mít člověk jen prchavý dojem, pokud se na její návštěvu nestihne dobře připravit. Je dobré vědět něco o chrámu Athény Niké, o Kyriatidách a Erechtheionu, o olivovníku, který u něho roste, a samozřejmě o Parthenónu.

Foto: Profimedia.cz

Akropole

Pokud nejdete s opravdu kvalifikovaným průvodcem, který má příslušné povolení k výkladu, nezbývá vám než se řídit podle plánku a osvěžovat si dějiny starověku z některých z mnoha turistických publikací, které jsou u nás k mání.

Máte-li na Atény opravdu jen ten jeden den a chcete kromě Akropole vidět její nové muzeum, které za návštěvu opravdu stojí, Agoru, Archeologické muzeum, náměstí Syntagma, olympijský stadión a další zajímavosti, musíte začít zrána, nezdržovat se obědem (když, tak jen gyros u stánku) a procházku Plakou nechat úplně na konec. Mnohá místa se zavírají brzy, Agora, bývalé římské tržiště, například už ve tři odpoledne.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Stráž u sídla parlamentu

Atény jsou městem, jímž je někdo okouzlen, jiný otráven, ale asi nikoho z návštěvníků nenechají lhostejným. Strávit tam jeden den je málo, jako ostatně v každé metropoli podobného druhu, ale to hlavní lze zvládnout, pokud člověk omezí improvizaci jen na opravdu nezbytnou míru.

Poetická Plaka

Až budete v podvečer procházet uličkami Plaky, najdete tam krámky s keramikou mykénskou, korintskou i mínojskou, ulice zlatníků, brašnářů i kovářů a samozřejmě bezpočet hospod a taveren. Na Place ale najdete i památky ze zlaté doby Periklovy, malebné byzantské kostelíčky, turecké mešity s minarety i kontrasty dnešních mnohonárodních Atén. Je to místo, kde se před 25 stoletími scházeli svobodomyslní Atéňané, kteří vymysleli a stvořili demokracii, filozofii, tragédii i komedii.

Foto: Profimedia.cz

Atény z ptačí perspektivy

Dnes je toto místo jednou z největších evropských pěších zón a je i jednou z nejhezčích a nejzajímavějších. Plaka v žádném případě není jen jakýmsi ghettem pro turisty, naopak je velmi oblíbeným místem pro místní Řeky, kteří se tudy rádi procházejí a občerstvují se tradiční ledovou kávou frappé v kavárnách a na jejich zahrádkách.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Plaka v Aténách

Než si v některé z mnoha restaurací nebo kaváren objednáte něco na osvěžení, běžte se podívat na nádherný byzantský kostelík Kapnikarea, který byl postaven už v 11. století, tedy mnohem dřív, než se přilehlá ulice Hermiou (Ermou) stala kultovním místem nákupy milujících návštěvníků.

V bezprostřední blízkosti Plaky se nachází Metropolis, největší pravoslavný kostel v Aténách. Postavili ho ve velkolepém byzantském stylu v polovině 19. století z částí ze 72 zbouraných kostelů.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám