Hlavní obsah

Vesnice, ve které jako by se rozlily vodovky

Novinky, fis

Pětici italských skalních vesniček, v nichž je jeden domek barevnější než druhý a všechny jako stavebnice poslušně trčí ze skály, možná znáte z obrázků. Jejich společný název je Cinque Terre a vězte, že se jedná o jedno z nejrozkošnějších míst Itálie. Svědčí o tom i zápis na seznamu UNESCO.

BEZ KOMENTÁŘE: Cinque TerreVideo: vimeo.com

 
Článek

Cinque Terre najdete na severozápadě Itálie v Ligurii, nedaleko města La Spezia, které je mimochodem také proslulé pestrobarevnou architekturou. Název Cinque Terre zahrnuje pět vesnic: Manarola, Riomaggiore, Corniglia, Vernazza a Monterosso al Mare. Každá má pouze několik set stálých obyvatel, s výjimkou Riomaggiore a Monterosso al Mare — tam žije přes 1000 lidí.

Posledně zmíněná vesnice je z pětice největší. Zatímco ty menší si stále ještě zachovávají původní ráz a dalo by se říct, že tak trochu zamrzly v čase, Monterosso al Mare jde s dobou a je nejmodernější. Velký příliv turistů si to zkrátka žádá. Pro ty, kteří se raději drží stranou davů, Monterosso al Mare nejspíš nebude vysněným místem na dovolenou.

Manarola má také jedno „nej“. Je z vesniček Cinque Terre pravděpodobně tou nejstarší. Mezi významné památky patří tamní kostel San Lorenzo, který pochází už z první poloviny 14. století.

Foto: Profimedia.cz

Noční Manarola

Když budete bedlivě naslouchat, možná se vám podaří rozeznat specifický dialekt místních. Manarola byla totiž velmi dlouho izolovaná od civilizace, a tak se prostě rozvíjela po svém. Včetně jazyka. Zdejší obyvatelé jsou už léta specialisty na rybolov a víno.

Chytání a zpracování ryb není cizí ani obyvatelům vesnice Riomaggiore. Jeden dům tam plynule přechází v druhý, jeden je níž, jiný naopak vyčnívá. Stejně jako fasády září barvami také loďky vyrovnané v řadách u pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Riomaggiore

V někom bude Riomaggiore evokovat pocit stísněnosti, někdo se bude rozplývat nad romantickou atmosférou. V každém případě i tohle místo má své osobité kouzlo. Zvláště pak večer ve žlutém světle lamp.

Pastvou pro oči je také Vernazza. Zdá se, že její domy jsou obzvláště barevné. Říká se, že tato vesnička je z Cinque Terre nejkrásnější. Ovšem těžko porovnávat.

Foto: Profimedia.cz

Vernazza

V každém případě má Vernazza svoji nesmazatelnou roli v evropské historii. Fungovala jako přístav pro Janovskou republiku. Bezpečnost zajišťovala pevnost, kterou tam lze vidět dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Corniglia

Corniglia je z vesniček Cinque Terre nejdál od moře, a to do výšky. Trčí přibližně 100 metrů nad hladinou. K moři je nutné sejít téměř 400 schodů — takovou cestu si asi každý dvakrát rozmyslí. V letním žáru možná i třikrát. Údajně se ale kvůli zdejšímu koupání vyplatí schody zdolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám