Hlavní obsah

Na Drákulův hrad míří čím dál víc turistů

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejhrůznějších postav evropských dějin je bezesporu kníže Vlad III., kterému se často říká jen Drákula. Jeho postava zaujala řadu scenáristů i spisovatelů, a tak není divu, že se po stopách krvelačného knížete vydávají ročně desetitisíce turistů. Za jeho příběhem míří na hrad Bran v Rumunsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Drákulův hrad Bran

 
Článek

Hrad Bran stojí nedaleko stejnojmenné obce nad údolím, kterým se ve středověku převáželo zboží mezi Valašskem a Transylvánií. Pevnost, stojící na hranici těchto území, měla obchodní systém chránit.

Bran patří mezi sídla spojovaná s příběhem knížete Drákuly. Těmi dalšími jsou hrady Poenari, z něhož dnes zbyly už jen trosky, a Hunyad, kde byl Drákula roky vězněný.

O surovém knížeti se ví, že popravoval válečné zajatce a zločince bolestivým narážením na kůl. Proto bývá označován také jako Napichovač. Nejrůznější legendy vypráví o množství dalších krutostí — mučení zvířat či upalování chudých poddaných... Počet jeho obětí se podle odhadů blíží až ke 100 tisícům.

Ponurý příběh Drákuly, známého také jako upíra vysávajícího z lidí krev, inspiroval tvůrce románů i filmaře. Kníže Vlad poutá pozornost veřejnosti i po více než 500 letech od své smrti.

Za první čtvrtletí letošního roku navštívilo Bran podle serveru Romania Insider 20 000 turistů, což má být meziroční nárůst o 20 procent. Dvě třetiny těchto turistů přijely ze zahraničí. Neodradila je ani velmi špatná úroveň silnic, které k hradu vedou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám