Hlavní obsah

Malé Karpaty tak, jak byste je pouhým okem neviděli

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K tvorbě časosběrného videa s kouzelnou atmosférou inspirovalo slovenského fotografa částečně jeho dětství. Majo Chudý se už tehdy nadchnul pro panenskou přírodu Malých Karpat, které jsou v jeho očích dnes celkem nedoceněnou lokalitou.

Časosběrné video z Malých KarpatVideo: Majo Chudý

 
Článek

Majo Chudý, amatérský slovenský fotograf, se pokusil romantickým způsobem upozornit na krásu Malých Karpat. Podle jeho názoru jsou totiž tak trochu zapomenuté vedle známějších slovenských hor, jako jsou třeba Vysoké a Nízké Tatry nebo Malá Fatra.

„Tímto videem jsem chtěl lidem přiblížit oblast, která není tolik známá. V porovnání s jinými pohořími jsou Malé Karpaty mnohem méně navštěvované. Je tam mnoho pěkných lokalit. Já jsem se snažil ukázat ty nejatraktivnější z nich,“ řekl Novinkám autor videa Majo Chudý. Některé oblasti prý znal už z dětství, jiné objevil až při tvorbě videa.

Video je dlouhé tři a půl minuty, ale jeho natáčení zabralo půl roku, na hodiny to snad ani nelze přepočítat. Některé 10sekundové záběry si vyžádaly několikahodinovou turistiku a následné dvouhodinové snímání. Stávalo se také, že se Chudý vracel po celém dni v terénu s nepořízenou.

Hory, doly, vodopády

Oněmi vyvolenými místy, která si můžeme ve videu zrychleně prohlédnout v podobě, v jaké bychom je pouhým okem neviděli, jsou mimo jiné televizní věž Kamzík, Smolenický zámek, hrad Červený Kameň, Hlbočianský vodopád, jeskyně Driny nebo vrch Záruby v centrální části Malých Karpat.

A jaké místo Chudého okouzlilo nejvíce? „Mojí srdcovkou je Smolenický zámek. Okolí je protkané turistickými cestami,“ prozradil. Doplnil, že se po těchto cestách dají kolem zámku projít krásné výletní okruhy.

Časosběrným videím se Chudý věnuje něco přes rok. Další dílo z přírody je zatím ve fázi plánování, tentokrát prý ale už nebude pouze z jedné oblasti, nýbrž z vícera pohoří Slovenska. Lákají ho například Strážovské vrchy, Muráňská planina, Poloniny, Pieniny a Vihorlat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám