Hlavní obsah

Mezinárodní den muzeí přichází letos s tématem Budoucnost muzeí: obnova a nové vize

Aktualizováno

Muzea na celém světě si 18. května připomínají svůj mezinárodní den. Mezinárodní muzejní rada (ICOM) jim doporučuje oslavit ho umožněním volného vstupu, i letos však bude program poznamenán v důsledku protiepidemických opatření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Národního muzea na Václavském náměstí v Praze momentálně prochází rekonstrukcí, ale některé exponáty si můžete prohlédnout v expozici Archa Noemova v Nové budově přes ulici.

Článek

Mezinárodní den muzeí 2021

Letos ICOM k příležitosti Mezinárodního dne muzeí přichází s tématem Budoucnost muzeí: obnova a nové vize. Chce jím vyzvat odborníky i veřejnost, aby vytvářeli, představovali si a sdíleli nové postupy, hodnoty, nové obchodní modely pro kulturní instituce a inovativní řešení sociálních, ekonomických a environmentálních výzev současnosti.

Muzea byla v roce 2020 více jak 70 % roku uzavřená a mnohá stojí na hraně přežití. Jak se vyrovnat s následky pandemie COVID-19? Mnohá muzea a jejich pracovníci se snaží najít nové vize a cesty.

Proměna jihlavského muzea čeká na hlas návštěvníků

Cestování

Kam do muzea zdarma v Praze

K oslavám Mezinárodního dne muzeí se tradičně připojí Muzeum města Prahy a další instituce, které při této příležitosti nabízí 18. května volné vstupy.

  • Dům U Zlatého prstenu: Kromě stálé expozice Praha Karla IV. – středověké město zde můžete zhlédnout výstavu 100 roků Říše loutek
  • Studijní a dokumentační centrum Norbertov: Aktuálně zde probíhá výstava Kdyby stěny mohly mluvit.
  • Národní zemědělské muzeum umožní zdarma navštívit výstavy i střešní zahradu s expozicí Živá zahrada výhledů.
  • Národní muzeum bude mít v tento den vstup zdarma do všech svých v ten den otevřených objektů včetně všech výstav kromě výstavy Sluneční králové 

Zajímavé akce jsou ale v Praze k vidění i mimo datum 18. 5., a to na mnoha dalších místech.

Vstupy do všech objektů se řídí aktuálním nařízením vlády. Do vnitřních prostor mohou návštěvníci vstupovat s respirátory pouze v omezeném počtu a jsou povinni dodržovat rozestupy.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí mění

Domácí

Historie Mezinárodního dne muzeí

Mezinárodní den muzeí se slaví tradičně již od roku 1977 kolem 18. května. Mezinárodní rada muzeí (ICOM) tento svátek ustanovila s cílem upozorňovat širokou veřejnost na roli muzeí v rozvoji celé společnosti.

„Muzea musí být schopná dostát své role ochránce kulturního dědictví i ve světě se stále křehčím ekosystémem, politickou nestabilitou a dalšími výzvami, s nimiž se lidstvo potýká," uvedl v roce 2015 tehdejší předseda ICOM Hans-Martin Hinz.

Podle předsedkyně českého výboru ICOM Martiny Lehmannové byla muzea vytvořena pro to, aby budoucím generacím uchovala odkazy minulosti. „Snahu o utváření udržitelné společnosti chápeme jako úsilí o uchování kvalit a možností současného života budoucím generacím.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám