Hlavní obsah

Ostrov s bouřlivou minulostí zbožňují turisté i filmaři

Právo, Vladimír Plesník

Hrstka vyčerpaných, většinou zraněných a občas i polomrtvých obránců myslela na všechno. Protože se už neudrželi na nohou, nechali se přivázat k dřevěným lavicím a s nimi vynést na hradby. Když se na ně nahrnula útočící turecká přesila, sekali meči kolem sebe, dokud jim život stačil. Ostrov Malta jim vděčí za přežití.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Křižácká loď u břehů Malty

Článek

Pokud stojíte u hradeb na konci půvabných zahrad Lower Barrakka Gardens ve Vallettě na Maltě, máte jako na dlani většinu z dějiště jednoho z nejpozoruhodnějších příběhů o sveřepé odvaze či zoufalém odhodlání nevzdat se a o nepoddajné vůli.

Patnáctikilometrová Grand Harbour neboli Velká zátoka se stala svědkem boje na život a na smrt, který by nevymyslel ani ten nejnadanější hollywoodský scenárista.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Přístav La Valetta

Na jedné straně i podle nejstřídmějších odhadů nejméně 35 tisíc vojáků tureckého sultána Sulejmana, z toho 6300 mužů elitní pěchoty, poturčených Turků – janičářů, 9000 spahiů, jezdců, a stejný počet jajalářů, válečníků sebevražedně pohrdajících vlastními životy a nasazovaných do zdánlivě beznadějných situací.

Jejich protihráč, velmistr Jean Parisot de La Valette, shromáždil 700 rytířů a pomocných bratří a 8000 Malťanů a dobrovolníků. Když se obě strany 19. května 1565 do sebe zakously, na vítězství rytířů by dnešní sázkové kanceláře nejspíš vypsaly kurz jedna ku deseti tisícům.

„Suverénní vojenský a špitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě, jak zní oficiální název johanitů, se nepoddal,“ připomíná průvodce Sascha Rey. Když ztráty Turků rostly a v sicilských Syrakusách konečně po sérii zbaběle nesplněných slibů zdvihlo kotvy loďstvo na pomoc rytířům, osud obléhatelů se naplnil. Osmého září, v den narození Panny Marie, po posledních půtkách s křesťany, zbytky zdeptané turecké flotily v mírném severozápadním větru vyrazily směrem k Istanbulu.

Pláže vskutku zlaté

Malta prozářená sluncem nabízí na ploše Velké Prahy v koncentrované podobě vše, co dělá Středomoří Středomořím: nádherné moře, romantická zákoutí, příjemné lidi. Její jednotlivé části vzbuzují dojem jednoho poněkud roztaženého města. Většinou bývá vzhůru a jen příležitostně, na půl oka si zdřímne.

Ten, kdo tu ještě nebyl, si ostrov, dlouhý jen 27 kilometrů a 15 kilometrů široký, většinou představuje v jednotném čísle. Maltské souostroví však zahrnuje kromě vlastní Malty dva další obydlené ostrovy – o dost menší, ale zelenější Gozo, a miniaturní Comino. V jeskyni na severu Goza se usídlila nymfa Kalypsó. Je to ta, u níž se „zasekl“ na sedm let při cestě domů Odysseus.

Foto: Profimedia.cz

Dvě jachty na tyrkysové hladině a v pozadí ostrov Gozo

Za nejlepší z pláží na ostrově – písčitých i kamenitých – místní považují Golden Beach. Název nepřehání. Písek opravdu vypadá nazlátle. Pokud si vybavíte scénu z filmu Troja, při níž se jako sólista vyloďuje nedočkavý Achilles, Brad Pitt, točila se právě tady.

Mimochodem, filmaři mají pro Maltu slabost. Nevěříte? Pak stačí vyjmenovat jen pár titulů – Gladiátor, Hrabě Monte Christo, bondovka Nikdy neříkej nikdy, Mnichov. Jeden ze svých klipů tu natáčela i Madonna.

Na vodě i v ní

Když si nejoslnivější hollywoodský pár – Angelina Jolie a již zmíněný Pitt – řekl tak dlouho očekávané ano loni v srpnu v kapličce své usedlosti Miraval v jihofrancouzské obci Correns, zřekl se líbánek a přesunul se na Maltu. Natáčení společného filmu By the Sea se odkládat nedalo.

Foto: Profimedia.cz

Golden Beach na Maltě

Pokud se rozhodnete strávit dovolenou aktivně, moře skýtá možnost provozovat snad všechny možné vodní sporty. Teplota vody je velmi příjemná až do pozdního podzimu, a navíc se do teplejších vod k pobřeží stahují stovky nádherných mořských živočichů. Jejich pozorování si nenechají ujít začínající ani profesionální potápěči.

„U ostrova se můžete potápět celý rok,“ vypráví Chris Merciecca, který na Gozu provozuje školu pro milovníky života pod hladinou a ví, kde narazíte na mořské koníky a kde se skrývá vrak lodi.

„Dvakrát jsem vzal s sebou do podvodního světa i Pitta,“ usmívá se. I pro milovníky windsurfingu je ostrov zemí zaslíbenou: stále tu fouká vítr a nejsou tu proudy, jichž by se museli obávat.

Lahůdky a la Däniken

Také záhadologové Maltu zbožňují. Mohou za to tři desítky megalitických chrámových staveb. Byly postaveny 4000 let před Kristem. Otazníků je mnoho a nejen Erich von Däniken si lámal hlavu, kdo a proč vlastně vystavěl komplexy starší než egyptské pyramidy.

Kde se ta civilizace vzala, proč a kam zmizela? Nic se o ní neví. Kdo chce, může si myslet něco o mimozemšťanech.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Žlutý autobus, typický pro Maltu

Po ostrově se můžete vozit typickými žlutými autobusy. Tito stařečkové tu zůstali po Britech a evokují 50. léta Elvise Presleyho nebo 60. květinových dětí. Jezdí po vyznačených trasách, zpravidla nečekáte déle než 10 minut. Vystoupení si vynutíte zataháním za zvonec a málokdy zaplatíte víc než euro.

A teď už zazvonil zvonec a pohádky o Maltě je konec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám