Hlavní obsah

Cestujeme s dětmi

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestu na dovolenou s dětmi je třeba předem připravit tak, aby si ji co nejlépe užily jak děti, tak jejich doprovod. Poradíme, na co si dát pozor a co využít.

Foto: archiv ACK ČR

Cestujeme s dětmi

Článek

Při výběru dovolené

Destinace

Při volbě, ve které zemi chceme trávit dovolenou s dětmi, musíme zapomenout na své preference a řídit se především zájmem dětí. Tím spíš, čím menší dítě máme. Pro kojence a batolata rozhodně nelze doporučit cesty do výrazně odlišného klimatu ani s dlouhou přepravní dobou. Poraďte se se svým pediatrem – a také se svým rozumem. Bohužel registrujeme úplně zbytečné stížnosti na to, že měly velmi malé děti kvůli letu problémy se zaléháním uší atp.

Myslete také na riziko infekcí v cizokrajnějších zemích, na to, zda vaše (i trochu větší) dítě netrpí alergiemi či sníženou imunitou – a také na to, zda to, co je atraktivní pro vás, je atraktivní pro vaše dítě. Zážitkové vodní parky s mnoha atrakcemi a termální vodou, teplou za každého počasí, bývají pro děti oblíbenější než mořské vlny na pobřeží – a přitom termály najdete za humny: na Slovensku a ještě hojněji v Maďarsku.

Zvolíte-li moře, vybírejte písečné pláže s pozvolným vstupem do vody. Pozor na výskyt ježků, velikost vln a také na to, že některé „písčité pláže“ mají písek pouze navezený na břehu, v moři už jsou oblázky nebo skály. Vyptávejte se podrobně v cestovní kanceláři nebo si vhodnost ověřte v recenzích na internetu.

Tipy pro nejsnadněji dosažitelné písčité pláže pro děti: Bulharsko - Sluneční pobřeží, Itálie - Jaderské pobřeží, Španělsko, Řecko - Olympská riviéra; písčité pláže se najdou i v Chorvatsku a na řeckých ostrovech, ale tam už musíte vybírat (např. v Chorvatsku na ostrově Rab) a samozřejmě v Černé Hoře, Tunisku… ale to už je trochu dál a větší exotika.

Místo

Při výběru konkrétního místa dovolené přihlédněte kromě atraktivnosti pro děti (viz výše) i k tomu, jaké jsou tam dostupné služby a jak najdete lékařskou pomoc v případě nemoci nebo úrazu. Je samozřejmě také důležité, zda se tam v takovém případě domluvíte; výraznou pomocí je delegát cestovní kanceláře nebo asistenční služba pojišťovny; pro cesty s dětmi se cestovní pojištění rozhodně vyplatí.

Čím skromnější je vybavení místa vodními a jinými atrakcemi vč. služeb, na které by třeba váš rozpočet denně nestačil a právě proto jste volili menší středisko, tím víc je třeba poohlédnout se, jaké jsou možnosti zajímavých vycházek a výletů v blízkém okolí: přístav, maják, „pirátská loď“, hrad nebo třeba malý botanický a ještě lépe zoologický park, případně akvárium.

Foto: archiv ACK ČR

Ubytovací objekt

Pro rodiny s malými dětmi se nejlépe hodí velké all inclusive resorty, zvl. ty, které se přímo označují baby friendly. To znamená, že mají i potřebné vybavení typu dětských postýlek, židliček, vhodná jídla atd. V popisu rezortů najdete, nakolik jsou orientovány právě pro pobyt dětí – dětský bazén, hřiště, animace pro děti. Nabídka je široká, takže si můžete dobře vybrat. Hodně cestovních kanceláří a hotelů poskytuje na děti slevy, resp. pobyty 2 dospělých + dítě zdarma. Nejvýhodnější jsou tyto nabídky v rámci first moment prodeje, ale určité výhody můžete najít i nyní.

Systém all inclusive je vhodný pro průběžné zajištění pitného režimu a ochrání vás i vaši peněženku před obvyklým žadoněním dětí o zmrzlinu a další lahůdky. Opticky levnější polopenze se s dětmi zpravidla docela prodraží. Kromě toho all inclusive často zahrnuje i více animace, půjčování sportovních potřeb či her.

Co může zařídit cestovní kancelář, dopravce a ubytovatel

Cestovní kancelář vám především může pomoci s výběrem; může vám dát podrobné informace a rady – ale musíte se zeptat! Pracovník CK netuší, jestli jedete na požadované místo po desáté – nebo jste si je vybrali náhodně, natož jaké máte potřeby a požadavky.

Vhodnou postýlku/přistýlku pro dítě zařídí ubytovatel. Jenže žádný ubytovatel nemá tolik postýlek, kolik pokojů. Proto je vhodné o postýlku výslovně požádat již při objednávce zájezdu. Pak bude na místě připravena v den příjezdu a nebudete muset trávit čas dohadováním a čekáním. V hotelech vyšší třídy bývají k dispozici i další potřeby pro děti, speciální strava apod. I toto je třeba zjistit předem, abyste věděli, co bude dítě dostávat k snídani – a co z jeho oblíbeného repertoáru si budete muset zařídit sami.

Pokud jde o dopravu, po vlastní ose máte (nebo byste měli mít) vyzkoušené, co právě vaše dítě potřebuje (léky proti nevolnosti, frekvenci zastávek, jídlo, pití a co pro zabavení). Autokarem je to složitější; příliš dlouhé zvl. noční přejezdy jsou velmi náročné, zpravidla ani ne tak pro dítě, které usne, jako pro jeho matku, na jejímž klíně dítě leží.

Pokud jde o leteckou přepravu, ověřte si přepravní podmínky letecké společnosti. U lepších společností můžete s kočárkem až těsně ke vstupu do letadla, kde jej odevzdáte – a při vystupování vám jej zase vrátí. Při nástupu do letadla mívají rodiny s malými dětmi přednost, v odletových letištních halách bývají koutky pro dětské hry. Pro zabavení dětí během letu mívají hračky, pastelky atd.

Vezměte si s sebou cucavé bonbóny na vyrovnání tlaku při startu a přistávání (dnes už je rozdávají málokde) – nebo alespoň žvýkačku. Jinak to ale se sladkostmi nepřehánějte, příliš mnoho rychlé energie není pro dobu letu to pravé ořechové.

Foto: archiv ACK ČR

Dětské sedačky

Pokud cestujete s malými dětmi, dejte si pozor na to, aby při všech transferech, které vás čekají, byly zajištěny dětské sedačky. Nikdy nepředpokládejte, že budou automaticky k dispozici. Vůbec to nebývá zvykem! Požádejte svou cestovní kancelář, ať je zajistí (počítejte s tím, že to může být za poplatek). Cestovní kancelář by vám měla poctivě sdělit, zda je schopna vše zajistit, nebo ne. Pokud ne, pak je nutné, abyste si dětskou sedačku vzali s sebou, nebo se rozhodli, že budete riskovat jízdu bez ní. Na místě už nezařídíte nic, jen vás to zdrží od přejezdu z letiště do hotelu.

Program pro děti

Nejjednodušší to máte, když si koupíte zájezd tam, kde je dětský klub cestovní kanceláře. Po většinu času pak má dítě o program postaráno (můžete a nemusíte klub využít), dětské kluby zpravidla fungují 5-6 dnů v týdnu, některé dokonce nepřetržitě. Hry, hračky a pomůcky tam mají pro děti připravené, většinou zdarma, nadto dětem můžete dokoupit suvenýr. A když je to klub české cestovní kanceláře, je tam český animátor. Takové dětské kluby nabízejí např. CK Čedok, Fischer, Blue Style, Exim Tours, Alexandria, Vítkovice Tours, Kovotour Plus.

Animaci pro děti má kromě toho celá řada velkých hotelů v pobytových místech po celém světě – tam už se ale děti musí dorozumět spíš citem (zkušenější animátoři s tím počítají a volí hry a sporty, ke kterým není řeč moc potřeba) – jenže není nad možnost domluvy, přinejmenším v případech, že se rodiče chtějí na nějaký půlden vzdálit.

Když animace chybí, musíte si poradit sami. Nejlépe si promyslet program již před odjezdem, abyste přibalili potřebné rekvizity. Kromě vodních atp. hrátek a společného sportování či hraní můžete dětem, které to již zvládnou, dát fotoaparát. Je to spolehlivá hračka, se kterou nehrozí, že se budou chtít zavřít na pokoji jako s tabletem nebo konzolí. Ale pro jistotu volte raději levný nebo voděodolný.

Podnikejte společné výpravy. Dejte dětem také čas pro ně samé, aby mohly nové dojmy vstřebat (a vy si odpočinete). A hlavně, pěstujte dobrou náladu. Nerozčilujte se, když něco není podle plánu, na všem hledejte to pozitivní. Chtěli jste písčitou pláž – a jsou tam oblázky? Jděte hledat ty zajímavé…

Foto: archiv ACK ČR

Co vzít s sebou

V každém případě základní léky a pomůcky k ošetření drobných poranění, přípravky proti slunci s dost vysokým faktorem, prostředky pro případ spálení (nejlépe sprej), po bodnutí hmyzu atd. Klobouček či čepici proti slunci (brýle samozřejmě) a lehká (bílá) bavlněná trička, ve kterých se dítě nespálí, resp. ochrání již zarudlou kůži a proti horku je můžete namočit.

Ale ani v jižních zemích u moře není pořád jen vedro; nezapomeňte na svetřík či bundičku na večer a také na něco pro případ deště. Výběr hraček a vybavení k vodě už záleží na místě, jeho vybavení a programu, který je tam k dispozici. Skoro všude ale oceníte repelent, resp. odpuzovače komárů.

V kempech a apartmánech můžete dětem oblečení přeprat; v hotelech zvl. nižší třídy raději nepočítejte s tím, že použijete umyvadlo jako prací vaničku – mnohdy netěsní, a tak místo pracího prášku počítejte s vlastním mýdlem nebo prací pastou.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám