Hlavní obsah

Rybniční krajina Třeboňska má být zapsaná do UNESCO

Právo, Pavel Orholz

Nejdříve památková zóna Třeboňská rybniční krajina a poté další území zapsané na seznamu UNESCO by mohly vzniknout na jihu Čech. V pondělí o tom jednal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se starostkou Třeboně Terezií Jenisovou (KDU-ČSL). Na setkání však nebyli rybáři, kteří s tímto záměrem příliš nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Břeh rybníka Svět na Třeboňsku

Článek

„Krajinná památková zóna by zahrnovala rybniční soustavu, ale také 33 obcí a celkem by byla na rozloze 300 kilometrů čtverečních. Týkala by se tedy tisíce subjektů. Pokud by byl tento záměr schválený v průběhu příštího roku, pak by to mohl být jakýsi předstupeň na zápis do UNESCO,“ uvedl Richard Brabec.

Jak řekl, jedná se o aktivitu Národního památkového ústavu a ministerstva kultury. „Nám to vyšší stupeň ochrany přírody nezajistí, ale tato oblast by mohla být víc turisticky atraktivní,“ doplnil ministr.

Starostka Třeboně Terezie Jenisová upozornila, že krajinná památková zóna Třeboňská rybniční krajina by zahrnovala kromě Třeboně a rybníků například také území na obvodu Českých Budějovic nebo Trhových Svinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám