Hlavní obsah

Tipy na dovolenou v Rakousku

Novinky, fis

Výhod, proč se vydat na dovolenou k našim jižním sousedům, je hned několik. Tak třeba - dopravíte se tam pohodlně autem nebo vlakem, příroda nezklame a co se gastronomie týče, můžete kombinovat dobře známá jídla s typicky regionálními. Ve výběru dovolenkových možností jsme mysleli na ty, kteří si touží pasivně odpočinout, i na ty, kteří chvíli neposedí.

Foto: Profimedia.cz

Co v Rakousku ochutnáte tentokrát?

Článek

Začneme trochu líně, protože dovolená by měla být o relaxaci a zážitcích. Ani o jedno není nouze v rakouské spolkové zemi Burgenland. Ta je známá mimo jiné díky Neziderskému jezeru (německy Neusiedlersee), jehož druhá část zasahuje do Maďarska. S rozlohou 315 kilometrů čtverečních jde o největší vodní plochu Rakouska.

Někomu možná postačí i romantika u jezera, kdo chce ale podniknout trochu dobrodružství, může vyzkoušet kupříkladu jízdu na koních na některé ze značených stezek, jež v Burgenlandu jsou. Dohromady čítají 1300 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Burgenlandské vinice

Co ještě má Burgenland společného s Maďarskem, jsou prasata plemene mangalica. Celoročně se chovají venku, dokonce i v mrazech. Jejich maso je vyhlášenou pochoutkou. Tu můžete okusit právě v Burgenlandu. Třeba společně s vínem, kterým je kraj také proslulý. Množství vinic mluví za vše.

Hurá do sedla

Téměř 6000 kilometrů vyznačených turistických tras všech obtížností nabízí Vorarlbersko, po Vídni nejmenší ze spolkových zemí Rakouska. Min Weg (Moje cesta) je soubor 31 půldenních či celodenních etap, na nichž můžete projít křížem krážem celé Vorarlbersko. Podíváte se do Rýnského údolí, Bregenzského lesa a průsmyku Tannberg až k Bodamskému jezeru.

Jestliže byste radši šlápli do pedálů, vydejte se na trasy pro horská kola. Těch je ve Vorarlbersku 1500 kilometrů. Kdo se ještě nestačil hodit do formy, může si půjčit e-mountainbike, tedy elektrokolo vylepšené pro horský terén. Na klasickém elektrokole pak lze brázdit břehy Bodamského jezera.

Letní lyžování

Kombinaci gastronomických zážitků se sportovními nabízí Štýrsko. Jen těžko tam nenarazíte na dýňový olej a další produkty z této suroviny. Ta se tam totiž pěstuje ve velkém. V oblasti Štýrska se také daří bílému vínu.

Foto: Profimedia.cz

Pohoří Dachstein

Nadšenci do zimních sportů si své hobby nemusejí upírat ani v létě. Na Dachsteinu, nejvyšší hoře Štýrska, je celoročně v provozu lyžařské středisko. Na své si na Dachsteinu přijdou i horolezci.

Po svých se sluncem v zádech

Korutany jsou nejjižnější spolkovou zemí Rakouska. Vodní živlové ocení pavučinu jezer, kterých tu je 1280, vhodných ke koupání 200. Přírodní krásy zachovává také národní park Nockberge.

Přes slunné Korutany vede Alpsko-jadranská stezka, která se táhne i přes Itálii a Slovinsko. Měří 750 kilometrů a je rozdělena do 43 etap. Zdolat alespoň některou z nich může být příjemnou výzvou i pro méně zdatné horaly.

Za zvuku hudby

Salcburk, rodné město skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, je úchvatné v každém ročním období. Kromě známých pralinek pojmenovaných právě po nejslavnějším rodákovi je Salzburk velmi spojen s hudbou.

Řeč je o muzikálu Sound of music, v češtině získal název Za zvuků hudby. Romantický příběh o lásce vdovce a vychovatelky jeho dětí dostal v roce 1965 filmovou podobu. Fanoušky tohoto snímku potěší, že byl inspirován skutečným příběhem. Právě filmové kulisy táhnou do Salcburku tisíce turistů ročně. Výročí 50 let od natočení tohoto muzikálu připomene Letní scéna festivalu Salzburger Festspiele.

Příroda jako na dlani

Pěším výletům, cyklistice i pasivnímu odpočinku se lze věnovat na dovolené u Dunaje. Tam zve spolková země Horní Rakousko. Ze své přírody ale nabízí mnohem více. Na horských kolech si užijete Vápencové Alpy i Solnou komoru, jejíž jižní část je na seznamu UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Bad Ischl v oblasti Solné komory

Jestli máte rádi kvítí a býlí, zkuste se projít bylinkovými zahradami Mühlviertelu nebo Zemskou zahradní výstavou 2015 v Bad Ischlu. Trvá od 24. dubna do 4. října. Botanická zahrada v Linci je pak další možností. V parku a sklenících roste okolo 10 000 různých rostlin.

Voňavé vzpomínky

Pro Tyrolsko je typická borovice limba, jinak řečeno královna Alp. V postelích z jejího dřeva se prý dobře spí a prospívá i srdci. Od konce června do půlky července se sbírají šišky této borovice, nakrájené se pak naloží do žitné pálenky a macerováním vznikne nápoj s jedinečným aroma. Koneckonců, zajeďte si do Tyrolska a okoštujte.

Koho by víc lákala zkušenost s borovicí limbou ještě ve stavu před naložením do alkoholu, může se vypravit nad Innsbruck mezi Glungezer a Patscherkofe. Tam se nachází známý borový les, jehož terén je vhodný i pro rodiny s dětmi. Jak se spí na posteli z borovice limby, jak se odpočívá v sauně z jejího dřeva... To vše si mohou vyzkoušet hosté tyrolských hotelů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám