Hlavní obsah

Pražský hrad zůstává nejatraktivnější památkou metropole

Pražský hrad zůstává nejatraktivnější památkou v metropoli. Loni si ho prohlédlo přes šest miliónů návštěvníků, což vyplývá ze statistiky Prague City Tourism.

Foto: Profimedia.cz

Pražský hrad

Článek

Každý šestý turista vystoupal na některou pražskou věž a rozhlednu, nejúspěšnější akcí se pak loni stal festival světla Signal, jehož program zaujal na půl miliónu diváků.

„Statistika návštěvnosti pražských památek a kulturních akcí se týká hlavně míst a událostí, na které se platí vstupné. Odhady například uvádějí, že po Karlově mostě projde v sezóně až 35 tisíc lidí za den. Pražský hrad sice navštíví šest miliónů turistů, ale zhruba jen třetina zaplatí vstup do tamních expozic,“ upřesnila mluvčí Prague City Tourism Kateřina Bártová.

Podle údajů agentury Czech Tourism patří mezi nejnavštěvovanější místa v ČR také pražská zoologická zahrada a akvapark Aquapalace.

Nejnavštěvovanější výstavou uplynulého roku se stala expozice Tim Burton a jeho svět v domě U Kamenného zvonu, na kterou se prodalo víc než sto tisíc vstupenek.

Jak je na tom zbytek Česka

„Mezi nejatraktivnější turistické cíle se dostala i oblast Dolních Vítkovic nabízející industriální turistiku a v celkovém součtu si vedou dobře i ostatní zoologické zahrady Čech a Moravy — Zlín, Ostrava, Liberec či Dvůr Králové,” řekla Novinkám Michaela Klofcová z Czech Tourism.

Doplnila, že přes 360 tisíc návštěvníků si za rok najde cestu také do lipenské Stezky korunami stromů a do státních zámků v Lednici a Českém Krumlově. Oba vítají více než 320 000 návštěvníků ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám