Hlavní obsah

Pražské hotely kvůli hokejovému šampionátu zdražily až o pětinu

Pražské hotely na květnové MS v hokeji zdražily v průměru o 12 až 20 procent. Blížící se hokejový šampionát se také výrazně odráží v obsazenosti ubytovacích zařízení v hlavním městě, na dobu šampionátu je ale stále ještě možné ubytování sehnat, uvedla na středeční tiskové konferenci Asociace cestovních kanceláří ČR.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Prahu brzy zaplní hokejoví fanoušci.

Článek

„Nejvyšší obsazenost registrujeme v závěru mistrovství světa. Ty hotely, které to přehnaly s cenou, zatím mají volno, nejsou plně obsazené," uvedl předseda asociace Viliam Sivek.

Podle údajů vyhledávače ubytování Trivago.cz průměrná cena za dvojlůžkový pokoj za noc v pražských ubytovacích zařízeních v době šampionátu vychází na 3453 korun. „Je to o celých 23 procent více v porovnání se stejným obdobím v předchozím měsíci a o 20 procent více, než je průměr zbylých květnových dní," uvedla mluvčí Pavlína Pašková.

Do Prahy přijede největší počet fanoušků z Německa, kteří budou tvořit asi šest procent z celkového počtu diváků. Na dalších místech následují s pěti procenty diváci ze Švýcarska a Rakouska, se čtyřmi procenty ze Švédska a zhruba se stejným podílem z Lotyšska. V Ostravě bude největší nápor slovenských fanoušků, kteří mají tvořit 11 procent diváků. Dále budou následovat s osmi procenty Finové a se čtyřmi procenty Rusové.

Vrchol sezóny

Organizátoři očekávají, že kvůli šampionátu přijede více než 600 000 diváků. Aktuálně je prodáno 68 procent, tedy 495 000 vstupenek. Z toho 68 procent bylo prodáno českým fanouškům, 32 procent připadá na zahraniční.

Mistrovství světa také podpoří cestovní ruch. Uskuteční se řada konferencí a setkání a také desítky výletů pro oficiální hosty – nejčastěji po staré Praze, do Kutné hory a Kostnice, do Plzně s prohlídkou pivovaru či na Karlštejn.

Podle asociace představuje letos šampionát vyvrcholení turistické sezóny. Do ČR přitom podle údajů statistiků obvykle přijede nejvíc turistů ve třetím čtvrtletí. „Jsme velmi rádi, že se podařilo odložit zavedení biometrických víz pro ruské občany. Opakovaně jsme apelovali na naše politické reprezentanty a zdůrazňovali v rámci řady profesních organizací, že to způsobí komplikace desítkám tisíc ruských fanoušků,“ dodal Sivek.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám