Hlavní obsah

Jak si užít Dubaj: Krátké zastavení ve městě přepychu

Novinky, Jan Osúch, ACK ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je krásná, je bohatá a velmi mladá. Novodobá Dubaj je výkladní skříní luxusu, kterým oplývají šejkové ze Spojených arabských emirátů. A mohla by určitě být atraktivní arabskou princeznou. Ucházet se o její ruku sice nemůžete, prožít s ní pár nádherných dní ale určitě ano. Na co před cestou myslet? A co v Dubaji určitě nevynechat?

Burdž Al Arab

Článek

Spojené arabské emiráty jsou fenoménem „blízké“ exotické dovolené. Češi do nich už přes rok nemusejí kupovat víza, a šetří tak tisíce korun. A využívají také stále většího počtu leteckých spojení.

Jedním z hlavních lákadel je přitom právě Dubaj, nejznámější město emirátů a také samostatný emirát. Začněme ale tím nejdůležitějším – kdy se do Dubaje vypravit a jak se tam vůbec dostat.

Kdy letět …

Počasí v Dubaji i celých emirátech je většinu roku velmi horké, s minimem srážek. V létě teploty běžně přesahují 40 stupňů a horko ještě pocitově zvyšuje až 80procentní vlhkost vzduchu. Ideální k návštěvě je tak období mezi říjnem až březnem.

V této době je ale zároveň v emirátech hlavní sezóna, a jako obvykle tedy budete muset zvážit, zda vyrazit do většího tepla za nižší ceny, nebo si užít ideální podnebí, ale trochu si připlatit.

… a s kým?

Jednodušší je to s cestou do Dubaje, do níž z Prahy létají už tři letecké společnosti. Můžete tak letět nejen každý den, ale ještě si vybrat přepravní společnost.

Samotný let vám zabere jen 5–6 hodin, takže ho zvládnou i rodiny s malými dětmi, stejně jako starší lidé. A rozhodně si cestou nezapomeňte přetočit hodinky – v průběhu letního času o 2 hodiny dopředu, v průběhu zimního o 3 hodiny.

Catamaran

Čím zaplatím?

Oficiální měnou je 1 dirham (AED) = 100 filsů. Dirham je vázán od roku 1985 pevným kurzem na americký dolar. Kurzové rozpětí je proto výhodnější pro výměnu dolarů než například eur.

Měnit peníze můžete v bankách, které mají otevřeno většinou od neděle do čtvrtka od 8 hodin do 13 hodin. Směnárny najdete na letištích i ve větších obchodních centrech. Mají otevřeno každý den, a to i odpoledne.

Míříme do centra

Na letišti můžete volit z několika způsobů, jak se dostat do centra. Čekat na vás budou desítky vozů taxi, autobusy i metro (které je tu plně automatizované a jezdí bez lidské obsluhy). Klienti cestovních kanceláří to samozřejmě mají zařízeno bez starostí.

Metro je v provozu téměř celý den, zavřené je pouze pár hodin v noci (2:00–5:00) a o víkendech končí o půlnoci. Pokud zvolíte taxi, příliš předražených cen se obávat nemusíte. Ve větším počtu cestujících může naopak taxi vyjít na podobné peníze jako lístky na hromadnou dopravu.

A pokud vyrazíte na výlet za město, rozhodně se vyplatí půjčit si automobil. Kromě levného pronájmu vás potěší i nízké ceny pohonných hmot, kterou jsou až o dvě třetiny nižší než u nás. K řízení vám stačí jen mezinárodní řidičský průkaz.

A kam se v Dubaji vydat? Možností jsou desítky a přesahují rozsah tohoto článku. Rozhodně ale nesmíte vynechat:

Burdž Chalífa – nejvyšší vyhlídka

Tedy Chalífova věž. Nejvyšší budova světa, která stoupá až do výšky 828 metrů. Má 200 pater a obyvatelných je zhruba 160.

Navštívit můžete vyhlídku ve 124. patře (cca 750 Kč) a nově i ve 148. patře (cca 3000 Kč vč. průvodce a občerstvení). Budova Burdž Chalífa má samozřejmě i své webové stránky, kde si můžete návštěvu rezervovat. To rozhodně doporučujeme, protože cena na místě je více než dvojnásobná a v oblíbených časech může být v sezóně i vyprodáno.

Zájem o návštěvu je opravdu ohromný – ročně přijdou dva milióny turistů, především v pátek a v sobotu a pak v časech okolo západu slunce (17:00–19:00). Nejvolněji naopak bývá mezi 10. a 13. hodinou.

A pozor, už samotné stoupání na vyhlídku je mimořádným zážitkem. Do výšky 452 metrů vás zhruba během minuty vyveze výtah za doprovodu videoprojekce a dramatické hudby.

Burj Khalifa

Dubai Mall – největší obchodní centrum

V blízkosti Burdž Chalífy se rozprostírá Dubai Mall – největší obchodní dům nejen v Dubaji, ale i na celém světě. Kromě stovek obchodů zde naleznete i obří akvárium se žraloky nebo simulátor Airbusu A380.

A po návštěvě obchodního domu určitě ještě sejděte k dubajské fontáně, která je také největší tančící fontánou na světě. Představení zde probíhají v půlhodinových intervalech od 18 do 23 hodin.

Deira a Golden Souk – prohlídka staré Dubaje

Určitě nevynechejte návštěvu staré čtvrti Deira a především zlatého trhu – Golden Souk. Právě tady prožijete naplno kontrast okázalé moderní architektury a starého orientu.

Na trhu Golden Souk najdete obrovský výběr koření, látek, zlata a dalších desítek tradičních výrobků.

A co dál? Podívejte se na umělý palmový ostrov plný nejluxusnějších hotelů, projděte se po dubajské maríně, kterou lemují desítky obrovských mrakodrapů a zakotvené luxusní jachty. Navštivte Mall of The Emirates – další obří obchodní dům s krytou lyžařskou sjezdovkou.

Musandam Dhow

Plavky s sebou – dá, nebo nedá se osvěžit?

Ano, jistě dá! Dá se vybírat z mnoha dubajských pláží. Všechny emiráty mají smaragdové moře a písečné pláže. Můžete si být jisti, že přestože je podloží písčité, i v hloubce tří metrů uvidíte na dno. Hotelové pláže jsou od těch veřejných většinou odděleny plotem. Jen mějte na paměti, že na všech plážích ve Spojených arabských emirátech je u žen zakázáno opalování „nahoře bez“.

Dubaj nabízí desítky zážitků, a jak jsme napsali na úvod, doletíte tam z Prahy za pouhých 5–6 hodin. Tak hezké plánování...

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám