Hlavní obsah

Neodolatelný jih Francie voní po bylinkách a září barvami

Novinky, fis

Oblast Provence ve Francii je neodmyslitelně spjatá s vůní levandule a aromatickou kuchyní. Pohled na fialovomodrá pole snad nikdy neomrzí. Zatímco pro místní je každoroční rutinou, turisté váží i tisíce kilometrů, aby si ho dopřáli.

Foto: Profimedia.cz

Levandulové pole v Provence

Článek

Levandulovou sezónou je léto. Jestli chcete pole vidět v nejvýraznějších barvách a cítit jejich sytou vůni, nevyhnete se frekventované letní sezóně. S úrodou levandule jsou na jihu Francie spojeny rozličné aktivity.

Kdo jede vyloženě za voňavou rostlinou, může si procestovat takzvané Levandulové stezky (Les Routes de la Lavande), na nichž blíže pozná provensálskou přírodu a dozví se zajímavosti o zpracování levandule.

Foto: Profimedia.cz

Levandulová pole blízko města Sault

Na cestě mezi levandulovými poli objevíte mimo jiné lázeňské městečko Sault, zaměřené na léčbu dýchacích cest. Obklopené zdánlivě nekonečnými fialovými lány je také město Apt pod masivem Luberon. V Simiane la Rotonde si zase prohlédnete hrad otevřený od jara do podzimu.

Foto: Profimedia.cz

Simiane la Rotonde

V průběhu léta se konají různé levandulové slavnosti. Farmáři na nich prezentují a prodávají své produkty, v pozadí hraje živá hudba a nachystané jsou také aktivity pro nejmenší návštěvníky.

Tip: Ochutnejte v Provence také levandulovou zmrzlinu.

Jih Francie nabízí ideální terén k pěší i cykloturistice. Na své si ovšem přijdou i gurmáni. Provence je oblastí skvělého vína, sýrů, oliv a pokrmů s vůní bylinek, jako je rozmarýn, fenykl, šalvěj, tymián a další. Své výrazné místo mají ve zdejší gastronomii také ryby a zelenina.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám