Hlavní obsah

Městečko, kde bydlí většina obyvatel v jednom velkém domě

V malém aljašském městě Whittier, kde přes zimu napadne až šest metrů sněhu, žije téměř všech 218 obyvatel v jediném domě. Do městečka obklopeného jen horami a mořem vede navíc pouze jedna cesta - jednoproudým čtyřkilometrovým tunelem, v němž se směr provozu střídá každou půlhodinu. Je otevřen pouze od půl šesté ráno do 23 hodin.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Whittieru žijí skoro všichni v jednom domě, je v něm i škola a policejní stanice

 
Článek

V budově nazvané Begich Tower je kromě bytů také policejní stanice, škola, vnitřní hřiště, dva obchody, prádelna, pošta a dokonce i penzion. Nezapomnělo se ani na náboženství, křty se tu odehrávají v nafukovacím bazénu v suterénu. A pokud chtějí děti pomoci s domácími úkoly, stačí jim zaklepat na učitelovy dveře.

„Lidé tu pracují v přístavu jako lodní mechanici nebo přímo v městečku či příležitostně dojíždějí za prací mimo komunitu," řekla britskému listu Daily Mail filmařka Mary Katzkeová z Anchorage, která se o město zajímá.

V tomto netradičním uspořádání se najde ale i několik "rebelů", jako například muž jménem Paul, který bydlí v nepojízdném karavanu.

Během tuhých zim je Whittier tichým ospalým místem, v létě se tam ale během okružních plaveb zastaví až 900 000 turistů. V teplých měsících si místní užívají až 22 hodin slunečního svitu denně.

Stojí už desítky let

Čtrnáctipatrovou Begich Tower, která se původně jmenovala Hodge Building, začala roku 1953 budovat americká armáda. O několik let později město opustila a budova přešla pod civilní správu.

První a poslední patro budovy je nyní vyhrazeno pro komerční účely. Od okolního světa izolovaní obyvatelé Whittieru si vynahrazují socializaci právě uvnitř své komunity s mnoha sousedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám