Hlavní obsah

Evropská města se topí v davech turistů, převyšují počty obyvatel

Právo, Stáňa Seďová

Amsterdam, Bruggy a Praha. Tři města, která se podle European Cities Marketing topí v davech turistů, jež mnohonásobně převyšují počet obyvatel. Do 1,5miliónové české metropole loni přijelo šest miliónů návštěvníků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Počet turistů v Praze převyšuje počet obyvatel města

Článek

„Přijíždí větší množství turistů na kratší dobu. Městská turistika je na vzestupu, ale řeší se, jak si poradit s obrovským množstvím cestovatelů zejména v menších městech.

Podle organizace European Cities Marketing je Praha po Amsterdamu a belgických Bruggách městem, kde počet turistů mnohonásobně převyšuje počet obyvatel. Na takové počty nemají kapacity. V některých zemích dokonce uvažují o regulaci. Nicméně v Praze o tom zatím nepřemýšlíme,“ sdělila Právu mluvčí Prague City Tourism (PCT) Kateřina Bártová.

Rusy nahradí Číňané

Zájmu zahraničních turistů si u nás čím dál víc užívají také lázeňská města a hory. V souvislosti se světovými událostmi však došlo k významné národnostní obměně návštěvníků Česka. Kvůli protiruským sankcím, poklesu rublu a ekonomické nejistotě už loni klesl počet turistů z Ruska téměř o 70 tisíc.

Foto: Petr Veselý, Právo

Letos odborníci na turistiku očekávají další pokles. Do srdce Evropy nyní míří Asijci. Indové, Korejci a Číňané, jejichž počty po zavedení přímé letecké linky podle očekávání vystřelí ještě mnohem výš.

Kromě jiného tento trend zvyšuje tržby jednotlivých obchodníků. Asijci totiž utrácejí trojnásobek toho co Rusové. Podle údajů společnosti Global Blue, zabývající se globálním obchodem, nakupují nejluxusnější zboží Číňané a Thajci. Ti utratí za nákupy v obchodech průměrnou částku 21 tisíc korun, Číňané téměř 16 tisíc, Rusové necelých sedm tisíc.

Významnou roli hraje především v případě Asijců filmový průmysl. „Popularita jihokorejského seriálu Milenci z Prahy vyvolala zavedení přímého leteckého spojení mezi Soulem a Prahou,“ uvedla Bártová.

Pravidelná přímá linka mezi Prahou a Pekingem by měla podle posledního vyjádření ­pre­miéra Bohuslava Sobotky létat od 1. října. Experti odhadují, že by mohlo přiletět až tisíc lidí týdně. Například loňské sezónní přímé letecké spojení z Kanady do Prahy přilákalo do Česka meziročně o 12 procent více ­Kana­ďanů.

Na Velikonoce až 300 tisíc turistů

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) bude úbytek ruských turistů znát nejen na letošní Velikonoce, kdy se Česko podle odhadů chystá navštívit až 300 tisíc cizinců.

„Současná krize v příjezdovém cestovním ruchu z Ruské federace do Česka je velmi výrazná a dotkne se i květnových svátků. V současné době cestují Rusové po své zemi, jezdí na dovolenou například do lázní Soči, Anapa nebo Kavkazskije mineralnyje vody,“ uvedla mluvčí AČCKA Kateřina Petříčková.

Přestože počet ruských turistů podle statistik a údajů PCT jen v Praze loni klesl celkem o 68 618 lidí na 470 tisíc, stále se zatím drží na druhé příčce návštěvnosti za Němci, kterých k nám ročně zamíří téměř 735 tisíc. Třetí místo patří Američanům, pak Britům, Italům, Francouzům, až sedmí jsou Slováci, poté Poláci a Španělé. Na 10. a 11. místo se loni prodraly menší asijské země a Čína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám